donderdag 11 augustus 2022

De Halte XXL van woensdag 10 augustus 2022 - Een idylle in wording in Oud-Zuid

 - door Sef Derkx/foto's auteur -
Behoefte in deze tijden van rampspoed om met eigen ogen een idylle in wording te aanschouwen? Ga dan naar de Ecologische Stadstuin Venlo Oud-Zuid aan de Hendrikxstraat. In anderhalf jaar tijd onderging een groenstrook bij de Mariakerk een complete metamorfose. Lang was het een gebied waar je liever niet kwam. Het was een afwerkplek, er werd gedeald en gebruikt. In de zomer huisden er overlastgevers. 


Een bord ‘Toegang verboden na 21.00 uur’ herinnert eraan. Buurtbewoners waren het meer dan beu, sloegen de handen ineen en riepen een stichting in het leven. Die ging in conclaaf met de parochie, de eigenaar van de gewraakte groenstrook. Het bisdom en de gemeente werden ingeschakeld. Lokale en landelijke fondsen aangeschreven. Om een lang verhaal kort te maken. In april van dit jaar ging de ecologische stadstuin open.


Op deze mooie zomermorgen staat het hek uitnodigend open. Er zijn verse, onbespoten groenten te koop, meldt een schoolbord. Een dame met rubberen laarzen wiedt onkruid. We spreken haar aan. Ze is geboren in Den Haag, maar woont al decennia in Venlo. Ze is een van de vrijwilligsters en op woensdagochtend het aanspreekpunt voor de kopers. Vandaag zijn er haricots verts en ouderwetse sperziebonen. De Chinese kool kan ook geoogst worden. Ze gaat ons voor naar de groentebedden. 





Enthousiast vertelt ze over een workshop met een raadselachtige naam. Tuinjutten. Bij jutten denk je aan de zeekust na een flinke storm. In de ecologische tuin kan ook gejut worden. Je neemt een jute zak en vult die gedeeltelijk met groenafval. Daarmee is de naam verklaard. In de zak plant je een groentestruik of bloemenstruik. En zie, na een aantal weken heb je je eigen minituintje. 


Onze vriendelijke gastvrouw adviseert om munt te planten. Het groeit snel en je kunt altijd verse muntthee zetten.



De Ecologische Stadstuin Venlo Oud-Zuid werkt samen met de Vestiging Wildveld van de Scholengemeenschap Buitengewoon. De leerlingen krijgen onderricht in de Helena Blom Kas.
 


De naamgeefster liet een legaat na, waarmee een bestaande kas naar de Stadstuin Oud-Zuid kon worden verplaatst, gerenoveerd en opnieuw ingericht. Een plaquette en beeld van keramiek van de weldoenster accentueren de postume schenking. 


We lopen weer richting bushalte met een zak verse groenten en een kaart met het gedicht dat Herman Verweij schreef ter gelegenheid van de opening van de idylle in wording. Het eindigt met: Natuur verbindt/Misschien is dit de rijpste buit/in deze stadstuin van Oud-Zuid.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten