donderdag 4 augustus 2022

De Halte XXL van woensdag 3 augustus 2022 - Knuffel kruisbes, spruit en prei

 - door Sef Derkx/foto's auteur en uit particuliere collectie  - 

Dichter en tuinman Herman Verweij sproeit water in de Ecologische Stadstuin Venlo Oud-Zuid. Tijd heeft hij nu niet voor ons. We kunnen rustig rondkijken. Blijkbaar bedenkt hij zich, want hij legt de waterslang op de grond en snelt de kas in. 


We krijgen een gedicht aangereikt, waarin we niet alleen worden aangespoord onze ogen uit te kijken, maar ook: Knuffel kruisbes, spruit en prei/Pluk de klaproos en de wilde cichorei

We zijn vandaag uitgestapt aan de Emmastraat. Bij de halte voor het appartementencomplex De Beeldenfabriek. De naam en enkele grote beelden van heiligen in een vitrine herinneren aan de Beeldenfabriek Sint-Joseph. Na decennialang leegstand werd het pand in 2008 gesloopt. Een vaste lezer van De Halte schreef ons onlangs dat het tijd werd om Venlo-Zuid te bezoeken. De ecologische stadstuin en de Mariakerk stonden al langer op ons programma. Vandaar.


De Mariakerk is het laatste bedehuis dat de Roermondse architect  Pierre Cuypers (1827-1921) heeft ontworpen. Zijn naam wordt meestal in een adem genoemd met het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. Cuypers ontwierp echter bovenal aan de lopende band kerken, kapellen en kloosters. Bovendien was hij bij de restauratie van religieuze gebouwen betrokken. Cuypers had zich verdiept in de constructies van de middeleeuwse gotiek en paste gemetselde gewelven toe. Dat was lang niet meer gebeurd. De Mariakerk in Venlo werd gebouwd in de jaren 1913 en 1914. Naar verluidt kwam de destijds al stokoude Cuypers de vorderingen in ogenschouw nemen. Hij zou zelfs de toren in aanbouw zijn beklommen. Zijn begeleiders hadden geprobeerd hem ervan te weerhouden, maar die raad sloeg hij in de wind.

Er valt iets op, als je kijkt naar oude prentbriefkaarten. De originele toren is veel hoger dan de huidige. Vanaf 3 december 1944 was Venlo frontstad en de Maas frontlinie. Vanuit Blerick werd de toren van de Mariakerk door de geallieerden beschoten. Met succes. De spits werd weggevaagd, de kerk kreeg tientallen inslagen van kogels. 

Al eerder was een bom bij de kerk gevallen, die veel schade had veroorzaakt. Vanaf 1947 volgden de herstelwerkzaamheden, waarvoor architect Frans Stoks tekende. Door een tekort aan bouwmaterialen in deze jaren van schaarste, werd de toren lager herbouwd. De oorspronkelijke achtkantige spits werd vervangen door een lagere spits met ruitdaken. Een tijdelijke oplossing, werd gezegd. Ooit zou de originele toren weer in volle glorie bij de kerk prijken. Het is er niet van gekomen. Tijd om de kruisbes te knuffelen.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten