donderdag 1 december 2022

De Halte XXL van woensdag 30 november 2022 - Vulzand als hoop in Tegelen

 - door Sef Derkx - 

Bij de halte Walstraat stappen twee heren onwennig in. Het is zonneklaar. Sinds jaren niet meer de bus genomen. Als ze zitten, vervolgen ze het afgebroken gesprek. Het gaat over ene Thei. Op zijn achternaam kunnen ze niet komen. En juist die  willen ze graag weten. Het is een hilarische dialoog. Als we afslaan naar Viecuri is het duidelijk dat het over Thei Sturme gaat. Bij liefhebbers van dialectmuziek bekend als de Thei van Thei en Marij. 

Foto Hans van der Beele

Maar ik bijt op mijn tong en zeg niets. Een conversatie à la Jiskefet zonder toeslag op de prijs voor een busrit met Arriva. Het is waarlijk een geschenk in tijden van duurte. Hun gesprek heeft een ander onderwerp als ik op het stopknopje druk voor de halte centrum Tegelen. Bij het uitstappen, zeg ik zachtjes: ‘Jullie bedoelden Thei Sturme uit Tegelen.’ De heren zijn te verbluft om te bedanken.

Thei Sturme als tiener (particuliere collectie)

We hebben afgesproken met schrijver Paul Seelen, bewoner van het historisch pand De Gouden Berg in de Sint-Martinusstraat. Met de Hoekstraat de enige nog redelijk authentieke straat in Tegelen. Enkele jaren geleden is de buurt verfraaid met ouderwetse lantaarns en een bestrating van Maaskeien. Paul Seelen: ‘Totale kosten dik drie ton. Met dank aan het vrijgevige Europa. Monumentenvereniging Hendrick de Keyser heeft bovendien kapitalen gestoken in het opknappen van oude panden in de buurt.’


Bron: website Hendrick de Keyser

Een historische idylle in miniformaat kortom. Die werd enkele weken geleden verstoord door een brief van de gemeente. Uit het niets werd meegedeeld dat de Maaskeien goeddeels zouden worden verwijderd. Een armzalige strook van één meter in het midden zou overblijven. De reden voor de onbegrijpelijke reconstructie stond niet vermeld. ‘Na wat rondbellen, ben ik erachter gekomen,’ vervolgt Seelen. ‘Mensen hebben geklaagd dat hun dure superfietsen rammelen als ze over de Maaskeien rijden. Ze fietsen daarom over het trottoir, vlak langs de voordeuren. Ook zou de gehandicaptenraad haar beklag gedaan hebben. Mensen met scootmobielen moeten enkele meters kasseien overbruggen. Gemiddeld komt er één per week door onze straat.’

Schrijver en pleitbezorger voor historie Paul Seelen (foto van website auteur)

Seelen seinde De Limburger en Stadsomroep Venlo in. Die hebben erover bericht: klik: Omroep Venlo - Historie moet in Tegelen wijken voor gebruiksgemak) Gevolg? Het werd stil rond de gewraakte Maaskeien. Op zekere dag verschenen er een ter zake kundige in de straat. Die had het over een andere optie. Vulzand. De naam zegt het. Daarmee wordt de ruimte tussen de keien opgevuld en is het probleem van de rammelende fietsen min of meer opgelost. De hoop van historisch geëngageerd Tegelen is thans gevestigd op vulzand. 

Sint-Martinusstraat (bron website Omroep Venlo)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten