zondag 5 februari 2023

Het geheugen van Sjaak

- door Gerrit van der Vorst - 

In 2022 heb ik twee keer de presentatie ‘Truuk nao d’n Kraal’ mogen verzorgen, namens de VVV Foundation. Mooi om te vertellen over die onvergetelijke eerste zeven jaren van VVV in het betaalde voetbal (1954-1961). 

Het voetbalhelden van VVV in het seizoen 1957/1958, met topvedette Faas Wilkes (collectie Gijs Nass).

Hopelijk hebben de toehoorders het net zo leuk gevonden als ik. Het meest enthousiaste oordeel kwam van Willy Erkens (inmiddels 87 jaar), een van de twee nog levende VVV-spelers uit die periode. De felle, multi-inzetbare technicus van weleer zat op de eerste rij te glunderen in wijkcentrum De Zuid-Pilaar. Maar op de vraag ‘Wat vond je ervan, Wil?’ reageerde hij met ‘Niet goed.’, om daar meteen lachend aan toe te voegen: ‘Veel te kort!’

 

De presentatie in de Zuid-Pilaar.

Wiel Teeuwen verliet aangedaan de zaal. Natuurlijk was er uitgebreid gesproken over zijn legendarische broer Herman.

 



Met geweldenaar Herman Teeuwen erbij was VVV twee keer zo sterk (collectie Herman Teeuwen). Herman joeg de tegenstanders niet alleen veel schrik aan, maar hij had ook voetbalhersens.

Als ik het over Herman heb, vergeet ik trouwens telkens een van diens betere grappen. Hij had in De Geusselt in Maastricht gigantisch zijn knar gestoten bij het opkomen van de elftallen en moest met water bij zijn positieven worden gebracht. Aanvoerder Gijs Nass had het niet meteen door en was al op het veld. Dat bracht Herman op een idee. Toen VVV aan moest treden voor de 600e wedstrijd van Gijs – op 8 november 1959, tegen NAC (1-1) – hield de gangmaker van de vriendenploeg de andere spelers tegen, zodat Gijs op zijn eentje op de middenstip aankwam. ‘Ik stond aardig voor joker’, zei de goedmoedige VVV-aanvoerder er later over.

 

Gijs Nass was eerder in 1959 al gehuldigd door VVV-voorzitter Jo van Daalen in verband met de bekerwinst (collectie Gijs Nass).

De uitsmijter van mijn presentaties wordt verzorgd door oer-Ajacied Sjaak Swart die dan mooi over Herman spreekt.  

Kort gesproken bericht van Sjaak Swart over Herman Teeuwen.

Topploegen als Ajax en Feyenoord kwamen in die jaren met knikkende knieën naar De Kraal. Pas eind september 1957 won Ajax voor het eerst – maar helaas niet voor het laatst – een competitiewedstrijd van VVV (2-1). Zelfs in het seizoen 1961/1962, waarin VVV degradeerde, won VVV thuis op Paaszaterdag 21 april 1962 met 1-0 van de Amsterdammers. Dat Sjaak Swart, die in het seizoen 1956/1957 debuteerde in het eerste van Ajax, dat allemaal vergeten is en niet gelooft dat VVV in die tijd punten haalde tegen Ajax, zij hem vergeven.



Gezegd moet wel worden dat Sjaak Swart in datzelfde degradatieseizoen een door blessures zwaar gehandicapt VVV op 26 november 1961 de das omdeed. Met twee doelpunten in de laatste fase van Ajax-VVV bepaalde hij de stand op 3-1 (Nationaal Archief).

Ik wil het geheugen van Sjaak graag opfrissen, mocht hij op woensdagmiddag 8 februari a.s. naar de Witte Kerk in Venlo-Noord komen, voor mijn derde en laatste ‘Truuk nao d’n Kraal’-presentatie. Hij is van harte welkom. De lezers van deze blog ook. De presentatie begint om 14.00 uur en de toegang is gratis. Hoort, zegt het voort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten