zondag 12 februari 2023

Van nul tot nu van woensdag 8 februari - VSO ’t Hetje gaat voor goud

 - door Albert Lamberts -

Stelt u zich eens voor: de vastelaovesoptoch in Venlo zonder joekskapellen, of de Boérebroélof. Het ís bijna niet (meer) voor te stellen, want al enkele tientallen jaren zorgen de vele joekskapellen – in de Randstad worden zij dweilorkesten genoemd – naast Harmonie en Fanfare voor een muzikale opluistering, die een wezenlijke bijdrage betekent aan de viering van het carnavalsfeest. Er waren er nog enkele, zoals  het Trommel- en Fluiterskorps, maar diverse zijn van het optochtfront verdwenen. De overblijvers worden al decennia muzikaal bijgestaan door de vermaarde joekskapellen.

Uit het foto-album van Joekskapel VSO ’t Hetje.

Joekskapellen, ze zijn een fenomeen.

Terug naar 27 maart 1973; dat is de eigenlijke oprichtingsdatum van de thans oudste joekskapel in Venlo: ’t Hetje. Om precies te zijn Venloos Straotorkes (VSO) ’t Hetje. Zoals het zo vaak gaat betrof de oprichting min of meer een spontane actie, want Winkeliersvereniging Ut Gulde Schinkegilde had in 1972 de Boérebroélof georganiseerd. Leentje Smits-Aerdts was de bruid en trotse bruidegom was Geer van der Veer. Het jaar daarna gaf het Schinkegilde-gezelschap acte de présence als zogeheten ermen tak in de Boérebroélof van hockeyclub Groen Wit.

Eigenlijk liepen we zo’n beetje voor Jan Doedel. Wij gingen bij een man lopen, die op een kinderwagen twee geluidsboxen had staan waar nog iets van muziek uit klonk, maar voor de rest stelde het eigenlijk allemaal niet zo gek veel voor. Zo herinnert zich Jan Klein aan de vooravond van het gouden bestaansjubileum van joekskapel ’t Hetje.

Dan môtte we zellef maar muziëk gaon maken, riep Jan Leusen. Wae duit d’r mei? Ik doon mei, ik auk, jao, ik auk. ’s Avonds ging Jan een rondje maken ter verificatie van de toezeggingen en die bleken bestand tegen de ‘terugkeer op aarde’. Nee, van muziek lezen had nog niemand gehoord en van een trompet of saxofoon wist men alleen van horen zeggen. Jan Leusen hield niet van half werk. Met de auto naar Schreven in Nijmegen waar instrumenten werden aangeschaft en een  muzikale klasbak werd als dirigent gecontracteerd: niemand minder dan  Harry Bouguenon, die zijn muzikale sporen ruimschoots had verdiend, onder andere bij de fameuze Limburgse Jagers.

Daar stond die beste man voor alleraardigste ondernemers van de Kwartelenmarkt en de Jodenstraat, zónder auk maar enige muzikale kinnis um waat noëte oët de fêêp te träöte, zo werd bij het 25-jarig jubileum met gevoel voor zelfkennis en realiteitszin genoteerd.

Bouguenon en zijn zestien aspirant-muzikanten zetten zich van meet af aan met veel enthousiasme aan het repeteren. Aanvankelijk in Drukkerij Smits & Pennarts, destijds gevestigd aan de Jodenstraat. Maar op een gegeven avond meldde begrafenisondernemer Gerrit Sluis zich. Hij had dringend bidprentjes nodig, dus bij Smits & Pennarts gingen de drukpersen aan. Geen repetitie. Een lang verhaal kort maken: van de drukkerij naar café ’t Schinkemenke en  nu al jaren lang in de Hazewind aan de Herungerweg. De oudste joekskapel van Venlo in het oudste café van Venlo.  Hoe dan ook, het eerste optreden was al in oktober 1973 bij de opening van Bistro Schell aan de Kwartelenmerkt. Schöne Maid en By the rivers of Babylon vermeldde het repertoire. 

VSO ’t Hetje – de naam werd bedacht door Geer van der Veer, die ook jarenlang voorzitter waas – was weldra niet meer alléén aan het joekskapellenfront. Getooid met de meest illustere namen als Kleintje Pils, Hötje Lauk, de Schravelaers, Merijntje Gijzen Hermenieke, Kappes Kook, Good Hard en zelfs Joekskapel Tante Bet (van de krant) rezen de joekskapellen als paddestoelen uit de grond. Ik geloof, dat er op een gegeven moment wel  45 kapellen waren, meent Hans Wolters van ’t Hetje. Er was zelfs een heus Joekskapellenconcours. En nu? Ik denk maximaal nog zo’n tien.

VSO ’t Hetje, dat nu nog elf leden telt, keurig gestoken in Baer de Woers outfit (stadsfiguur, in de vorige eeuw woonachtig op ’t Hetje) en geleid door dirigent Sef Gubbels, viert het gouden jubileum met enkele interne activiteiten. Publieke optredens zijn er nog voldoende, want behalve in de vastelaovesoptochten, in de Palmhöltjesoptocht, bij de Kwaaker Run en bij de Venloop zal VSO ‘t Hetje als bijna vanzelfsprekend begin maart de onthulling van het beeldje van stadsfiguur Geer van der Veer opluisteren. Wellicht klinkt dan ook Ut Hetjesleedje, dat speciaal door Harry Bouguenon voor zijn kapel werd gecomponeerd.

Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertlamberts@home.nl. 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten