donderdag 2 maart 2023

De Halte XXL van woensdag 1 maart 2023 - Sur Meuse en de Golde Waerbörstel

 - door Sef Derkx - 
We kwamen van Hout-Blerick en besloten uit te stappen bij de halte aan de Antoniuslaan. Dit in het kader van minder-meer in de vasten. Minder eten en snoepen, minder wijn en meer bewegen. De bus deels inruilen voor de benenwagen. Wandelen is onderdeel van het schrijven van column. En andersom is het schrijven ervan een herbeleving van de ondernomen wandeling. 


Achtergevel en frontgevel Sur Meuse (voor Wikipedia en Flickr/Grotevriendelijke reus) 

Een heer sprak ons aan bij café Sur Meuse. We leidden het gesprek naar de dagen van weleer van het etablissement. Ja, ja in zijn jeugd en verlovingstijd was hij er vaak geweest. Van de herinneringen aan de dagen van zijn jongere ik, gingen de ogen zelfs een beetje twinkelen. Handje in handje op het terras voor Sur Meuse met zijn meisje. Kijken naar de boten die voorbij voeren. Bijna zestig jaar geleden alweer. Ze hadden elkaar leren kennen in zaal Tivoli. Een prachtzaak, helaas afgebroken. Al onder de eerste dans was het raak. Een begin van verliefdheid. Thuis hadden ze allebei nog geen telefoon. Dus hadden ze via via afgesproken bij Royal Irene. Of ze ook gevreejd hadde met de kneen onder de film, wilde ik weten. Ja, wat denk je? Nu was hij weduwnaar. Van alleen thuiszitten, werd hij somber. Daarom maakte hij vaak een wandeling. Scheelde ook aan stookkosten. Maar nu moest hij verder.
Zaal Tivoli (particuliere collectie)

Op sommige plekken voel je de geschiedenis. Deze is er zo een. De muurankers in de renaissance voorgevel van Sur Meuse geven het jaar 1705 aan. Drie jaar tevoren was het huis dat er stond, door brand getroffen. Het gebeurde ten tijde van de belegering van Venlo door de Republiek der Nederlanden. De Frans-Spaanse bezetter van de stad gaf zich pas na een maand over. Na de vrede werd al spoedig besloten om te herbouwen. Sur Meuse deed dienst als veerhuis, schipperslogement en halteplaats voor trekschuiten. Later kwam er ook een herberg bij, waar de reizigers konden overnachten. In de negentiende eeuw was in een bijgebouw een brouwerij gevestigd.





Sur Meuse (bron website Historisch beelmateriaal Blerick)

Gelet op de ligging aan de Maas kan het niet anders dan dat er altijd bedrijvigheid is geweest rond en in Sur Meuse. Voor veel Blerickse verenigingen is het café een fijne thuishaven geweest. Een legendarische status heeft de club De Waerbörstels. Ze werd opgericht in 1969 en organiseerde activiteiten zoals het inschieten van de vastelaovend. De Golde Waerbörstel was een onderscheiding, die jaarlijks werd uitgereikt aan een tegendraadse persoon. Maar het mooist was het touwtrekken over de Maas. De stemming was onbeschrijfelijk. Van het feest na afloop van de wedstrijd is lang nagenoten.

De Waerbörstels. Staand: Van Leewen, Joep Stoot, Hay Ruis, Nol Peters, Michel Jeurissen, Willem Gerarts, Jan Driessen, Jan Kerstjens, Ben Simon. Zittend: Smits, Wiel Berden en Ge Peulen (bron website Heemkunde Kring Blerick)

Tot slot. Lei Meisen reageerde via Facebook: 'Dat ik ooit als zuuderling de Golden Waerbörstel mocht ontvangen, heeft mij één van de mooiste dagen van mijn leven opgeleverd. Met een auto opgehaald in Maastricht, een rondrit door Blerick en dan de massaal bezochte receptie in Sur Meuse met alle coryfeeën en eerdere waerborstelwinnaars onder wie Lei Breuren. Maar ook de Giesberts- tak van mijn familie ( van moeders kant) en natuurlijk alle Höllewölle oftewel de Bende van Pollux die de Maas waren overgestoken om hun toenmalige medebroeder ( en zijn Marij) te huldigen. Zelfs mijn ouders waren present. Het heeft de Waerbörstels bijna tot een faillissement gebracht. Als die dag niet waerbörstelig was, dan weet ik het ook niet meer. Onvergeteliik!!'

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten