donderdag 9 maart 2023

De Halte XXL van woensdag 8 maart 2023 - Twee maal Piet Killaars

 - door Sef Derkx -

De expeditie op de eerste dag van de meteorologische lente is een tocht tussen twee creaties van beeldhouwer Piet Killaars. De Reizigers staat voor het station in Venlo. Het kunstwerk uit 1965 laat drie figuren zien, die met de rug naar elkaar toe ieder een richting inslaan. Een man met tas wandelt naar de Burgemeester van Rijnsingel. Een dame met boodschappenmand gaat richting Kaldenkerkenweg. Een meisje is op weg naar de stationshal, waar ze haar lief zal begroeten. De robuuste beeldengroep is gehakt uit moezelkalksteen. Het is een kunstwerk dat bijna met zijn plek vergroeid lijkt. Niet meer weg te denken voor het station. 

Piet Killaars, De Reizigers (bron Wikimedia Commons)

Het ritje met de trein naar Tegelen heeft niet veel om het lijf. In een vloek en een zucht zijn we op onze plaats van bestemming. We steken de parkeerplaats over naar de Steenweg, die parallel aan het spoor loopt. Het is een saaie straat, maar tussen het groen aan de kant van de weg ontdekken we een echte voorjaarsbode, de gele bloemetjes van het klein hoefblad. Maart roert spreekwoordelijk zijn staart. Het begin van de maand is er echter een met een magistrale, stralende zon. Heerlijk als je een beetje grieperig bent. Het is echter bedrieglijk, in de schaduw is het nog altijd ijsje piep.

Piet Killaars (website Frans Budé)

Piet Killaars (1922-2015) is geboren in Tegelen. Als zeventienjarige ging hij werken in de keramiek­industrie. De jongen bleek over artistiek talent te beschikken, maar de Tweede Wereldoorlog zette alles op zijn kop. Killaars moest onderduiken voor de Arbeitseinsatz. Pas in 1953 studeerde hij af aan de academie in Maastricht. In het begin van zijn kunstenaarschap waren zijn beelden figuratief, in de loop ervan werden ze abstract en geometrisch. 



Piet Killaars (Inner Circle (foto's Sef Derkx)

Inner Circle is een creatie uit de latere periode. Het bestaat uit vier losstaande panelen van beton met reliëfs. Ze zijn opgesteld aan de rand van de vijver van kasteel de Holtmühle. Het is het domein van kwetterende en snaterende watervogels. Ze lijken geen moment rust te hebben. Het is de bedoeling, dat je midden in het kunstwerk gaat staan en het bijbehorende gedicht van Frans Budé tot je laat doordringen. Het handelt over het leven en de zin of onzin ervan. Indrukwekkend, zeker in het prachtige strijklicht van een nieuw voorjaar. Het was alsof we op een voorchristelijke orakelplaats waren.


Bij Kasteel De Holtmühle (foto's Sef Derkx) 

Kasteel de Holtmühle is getransformeerd tot hotel. Met zijn thematuinen en waterpartijen, de poortgebouwen en tiendschuur is het een paradijselijk stukje Tegelen.

Wordt vervolgd.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten