donderdag 15 juni 2023

De Halte XXL van woensdag 14 juni 2023 - Naar het graf van Felix Peters

- door Sef Derkx - 

Op weg naar de Algemene Begraafplaats zien we dat Maurice Peters er al is. Het was druk in de bus naar VieCuri. Met onervaren passagiers zonder ov-kaart, die met de bankpas afrekenden. Gedoe dus. 

Felix Peters (collectie familie)

Het is vandaag de sterfdag van Felix Peters, de vader van Maurice. De Hofzanger van Jocus kwam in 1963 om het leven tengevolge van een verkeersongeluk. Zijn zoon was op het fatale moment pas drie maanden oud. Hij heeft zijn vader nooit gekend. Er waren alleen de verhalen. Als die al werden verteld. Het verdriet was vooral een in stilte gedragen verdriet. Bij de grootouders van Maurice lagen vanaf januari naast de pick-up de plaatjes die zijn vader had opgenomen. Klassieke Venlose vastelaovesleedjes als Sjiengeleboem!, Blauwe Auge en Zo’n Maedje. Muzikaliteit heeft de zoon van de vader geërfd. Sterker nog. Maurice heeft Sjiengeleboem! en Blauwe Auge opnieuw opgenomen. Ze zijn te beluisteren via YouTube.

Sjiengeleboem! op 78 toeren in de originele hoes (collectie Sef Derkx)

We hebben afgesproken om het graf van Felix te bezoeken. Hoge loofbomen op de begraafplaats zorgen voor beschutting tegen de zon. Sommige stammen zijn met een witte substantie ingestreken. Ernaar gevraagd, vertelt een medewerker dat het een bescherming is tegen uitdroging. De laatste rustplaats van de zanger is op een veld, dat pal in de zon ligt. De graven zijn er grotendeels geruimd. 


Bij het graf van Felix Peters, 6 juni 2023 (foto's Sef Derkx)

Felix ligt moederziel alleen, zonder directe buren. We ruimen verdroogde bladeren en plantenresten op en mijmeren over het noodlot dat hem trof. Op donderdag 6 juni 1963 raakte Felix tussen Weert en Eindhoven betrokken bij een ongeluk. Een vrachtwagen die op de verkeerde weghelft was beland, botste frontaal op de auto van de Venlonaar. Peters werd in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij dezelfde avond overleed. Negenentwintig jaar jong.

Limburgs Dagblad, 8 juni 1963 (gevonden via www.delpher.nl)

Alom was de verslagenheid groot. Felix was als zanger een bekende Venlonaar. Hij had een mooie, heldere stem en was een charmante man. Kwam hij op de bühne, dan gebeurde er wat. Vooral met Sjiengeleboem! kreeg hij iedere zaal mee. De vocale vonken spatten eraf. Tot de bewuste ongeluksdag in 1963. Zijn vrouw Lilly Durlinger bleef achter met een baby van drie maanden. Verdrietiger kan het niet. Zielenpijn die weer wordt gevoeld op de sterfdag zestig jaar later. Er is echter één troost. De artistieke nalatenschap, de opnames van Felix Peters die bewaard zijn gebleven. Nog steeds wanneer ze worden gedraaid, zingt het publiek ze mee. Het zijn Venlose vastelaovesleedjes voor de eeuwigheid, verankerd in het collectieve geheugen.  

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten