woensdag 21 juni 2023

De Halte XXL van woensdag 21 juni 2023 - De cryptogrammen-meneer

- door Sef Derkx - 

We reizen van de meest noordelijke bushalte in de gemeente Venlo naar de meest zuidelijke. Ook in omgekeerde richting, want we zijn aangewezen op het openbaar vervoer. Het is geen ramp, het biedt een soms verrassend ander perspectief op dezelfde route. De reis met tussenstops loopt van de haltes Thermaalbad Arcen naar die bij de Patersweg in Belfeld. Van de kruin naar de hak van Venlo, zogezegd. Om in dezelfde beeldspraak te blijven, het station van Venlo als navel. We stappen er over.

De bus is vrijwel leeg als we inchecken op een zondag, die tropisch belooft te worden. Slechts enkele plaatsen zijn bezet. We lopen aan een heer voorbij die in een boekje aantekeningen maakt. Interessant, proberen te schrijven in een vaak schommelende bus. We zijn leergierig van aard en gaan pal achter de busschrijver zitten, zodat we heimelijk over zijn schouder kunnen meelezen. Wat blijkt? Hij is een cryptogram aan het oplossen, geknipt uit de krant en geplakt in een cahier. Het blijkt een vorm van meditatie. Er wordt vooral met de blik op oneindig naar buiten getuurd. Vorderen doet de puzzel nauwelijks. Tussen de halte Thermaalbad en die aan de Hogeweg in Venlo heeft hij welgeteld één cryptische omschrijving opgelost.


We stappen bij het Belastingkantoor uit, omdat we een afspraak hebben in het Wilhelminapark. Die zal ons ongeveer een halve eeuw terugbrengen in de tijd. Naar eind jaren zestig, begin jaren zeventig. In het souterrain van villa Agnes had Ed Berger, de zoon des huizes, een legendarische beatkelder. Liefkozend door ons de Kelder van Edje genoemd. Maar tevoren willen we gaan kijken naar de fontein in het Wilhelminapark. Die heeft een rijksmonumentale status, maar was al jaren incompleet. Het water klaterde ook niet meer. Eerder dit jaar is het waterwerk tot in de puntjes gerestaureerd. Het monument is ruim een eeuw oud. 

 

Op 16 juli 1922 werd het onthuld, als herinnering aan de tachtigste verjaardag van burgemeester Van Rijn. Het kunstwerk was ontworpen door architect Michel de Klerk. Hij geldt als ontwerper van toonaangevende bouwwerken in de stijl van de Amsterdamse School. Bijzonder toch, dat een gerespecteerde architect de fontein ontwierp voor het stadje Venlo. De sculpturen die erop zijn aangebracht, werden vervaardigd door beeldhouwer Hildo Krop. Ook niet de minste. 


Herman van Rijn was van 1900 tot 1921 burgemeester. Hij ijverde voor een gezond leefmilieu. De fontein is een in natuursteen gehouwen, passende ode aan de hygiëne die hij nastreefde (wordt vervolgd).

N.B.: Een fotoserie van Jos Saris, met dank voor het mogen plaatsen ervan:








Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten