woensdag 7 juni 2023

De Halte XXL van woensdag 7 juni 2023 - De Verborgen Tuin

 - door Sef Derkx - 

Een meisje van een jaar of anderhalf zwaait enthousiast naar ons tijdens de busrit naar halte De Berckt in Baarlo. We zwaaien terug. Het kind lacht van oor tot oor. Onze dag kan al niet meer stuk. 

Het doel van onze expeditie vandaag is De Verborgen Tuin in Hout-Blerick. Een wandeling van een minuut of twintig. Voor een groot deel gaat die over ‘strade bianche’, een ongeasfalteerde weg. Deze lente is er een van de uitbundig bloeiende bermen. Er wordt minder gemaaid. Klaprozen, koolzaad, boterbloemen, kleefkruid, korenbloemen, duizendblad en hier en daar vingerhoedskruid lachen ons toe. 

Bij De Verborgen Tuin heet een enthousiaste scholiere ons welkom. Ze heeft duidelijk plezier in haar werk. Ruim zestig jaar geleden plantten Toon en Nell Gerits-Kuipers op deze plek het eerste groen. Het is diezelfde Nell die ons aanspreekt, wanneer we aan een tafeltje aantekeningen maken. Komen we voor de schuilhut uit de Tweede Wereldoorlog? Een antwoord wacht ze niet af, ze steekt onmiddellijk van wal. 

Nell Gerrits-Kuipers is van jaargang 1936 en heeft tachtig jaar op deze plek gewoond. Haar geheugen laat geen steken vallen. Integendeel. De laatste oorlogsmaanden herinnert ze zich alsof het gisteren was. Nou ja, eergisteren dan. Een half jaar voor de bevrijding meldt zich een pater uit het klooster van Baarlo met in zijn kielzog een Duitser. Laatstgenoemde blijkt een gedeserteerde onderofficier te zijn, Gunther Berends. Of hij onderduik kan krijgen bij de het gezin Kuipers. Vader en moeder stemmen toe. Op hun boerderij hebben al een Joods echtpaar met kind onderdak gevonden. Hetzelfde geldt voor twee verzetsmensen die op de vlucht zijn. De Duitser krijgt een oude T-Ford als schuilplaats toegewezen, die in het bos achter de boerderij ingegraven is. Met een gecamoufleerde ingang blijkt het een veilig onderkomen. De Duitser is een aardige man van achter in de twintig. Hij is gedesillusioneerd en diepbedroefd. Zijn vrouw is bij een bombardement om het leven gekomen. Na de bevrijding van Baarlo op 21 november 1944 wordt Gunther Berends krijgsgevangen gemaakt. Jaren later komt hij nog eens bij zijn onderduikergevers op bezoek.

Het wrak van de T-Ford is in 2014 opgegraven. Het heeft als relict uit de oorlog een plek gekregen in De Verborgen Tuin. De zorg voor deze prachtige tuin is in 2016 overgegaan van Nell Gerits-Kuipers naar Johan Spee en Rianne Remkes. Op zoek naar een rustige plek om te wonen, kwamen ze hier op de grens van Baarlo en Hout-Blerick terecht. Ze waren terstond verkocht. 


  


Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten