donderdag 23 mei 2024

De Halte XXL van woensdag 22 mei 2024 - Villa Eik en Beek

- door Sef Derkx -

Na het bezoek aan het graf van Joke van Groenendaal (zie: Floddergatsblog: De Halte XXL van woensdag 15 mei 2024 - Joke van Groenendaal II (sefderkx.blogspot.com), lopen we de Begraafplaats van Venlo af. 



Grafmonument Cecile Custers (foto's auteur)

Aan weerszijden van het hoofdpad staan in het oog springende grafmonumenten. Geplaatst door notabele Venlose families. In de hoop hun sociale status tot in eeuwigheid amen te bestendigen? Het verval is echter niet tegen te houden. Tijdens de epische hoosbui eerder deze maand is veel zand onder een aantal grafkelders  weggespoeld. Wandelend lezen we namen en jaartallen. Bij de zuil voor Cecile Hubertine Custers houden we halt. Ze overleed op 23 februari 1914, 84 jaar oud. De dame die hier op de Jongste Dag wacht, is dé Cecile Custers. 


Prentbriefkaart Oostsingel (thans Burgemeester van Rijnsingel) ter hoogte van de hoek met de Stalbergweg, circa 1913. We zien een deel van de frontgeel en de tuin van villa Eik en Beek (collectie Gemeentearchief Venlo)

Van villa Eik en Beek, waar we vandaag ontvangen worden door architect Jan van Megen. Hij heeft de leiding over de restauratie en verduurzaming van waarschijnlijk het meest iconische herenhuis van Venlo, op de hoek van Burgemeester van Rijnsingel en Stalbergweg. Bij halte Viecuri nemen we de bus naar het station.

Het trappenhuis van de villa wordt nog onder handen genomen (foto auteur)

Jan van Megen is in overleg met een tegelzetter. We mogen alvast kijken op wat vroeger de bel-etage of piano nobile werd genoemd. De verdieping met de belangrijkste en hoogste vertrekken. We kijken onze ogen uit. De plafondschilderingen en sierlijsten in stucwerk zijn schitterend gerestaureerd. Iemand zit in kleermakerszit op een steiger en schildert met een penseeltje houtnerven. Monnikenwerk. Na een kwartiertje komt de architect aanlopen, schudt handen, steekt enthousiast van wal en houdt niet op met praten. Bijna elke vierkante centimeter in de villa is aangepakt, horen we. Vloerbalken zijn vernieuwd en tegen de wanden zijn isolerende platen bevestigd, die vervolgens zijn bestreken. Hij gaat ons voor in het trappenhuis en vertelt dat het rijksmonumentale herenhuis vanaf 1876 gebouwd zou zijn. Naar een ontwerp van een architect van wie de naam niet meer bekend is. 

Gerestaureerde plafondschildering op de bel etage (foto auteur)

De ongehuwd gebleven Cecile Custers zou een vermogen hebben gewonnen in een loterij en dat kapitaal hebben geïnvesteerd in de villa. Interessant om fictie en feit te ontvlechten komende tijd. Wat echter als een paal boven water staat, is dat Cecile Custers een vermogende dame was. Na haar overlijden wordt haar aanzienlijk roerend en onroerend goed publiekelijk verkocht door notaris Müller. Had ze een stille aanbidder? Kweker M. Leenders uit Tegelen vernoemt namelijk postuum een roos naar haar. Eik en Beek staat een tijd leeg. In 1915  trekken er Belgische religieuzen in die op de vlucht zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. De villa wordt omgedoopt in Klooster Op Stalberg (wordt vervolgd).

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

1 opmerking:

  1. Jaren lang (1940-)woonde daar fam Geurts ( van ijzerwaren fabriek) en ik speelde daar met mijn vriendje Jozef

    BeantwoordenVerwijderen