donderdag 9 mei 2024

De Halte XXL van woensdag 8 mei 2024 - Joke van Groenendaal

 - door Sef Derkx -

Tijd heeft vleugels en geen teugels, wordt gezegd. Het klopt, soms vliegt de tijd voorbij. Maar er is ook een uitdrukking die precies het tegenovergestelde aanstipt. De tijd stond stil. In mei 1960 was dit het geval. Venlo was in de greep van de moord op de zestienjarige Joke van Groenendaal. 

Grafsteen Joke van Groenendaal (foto MeerWolff)

Het misdrijf bracht angst en ontreddering te weeg. Na de arrestatie van de dader en de overbrenging van hem naar Venlo kwam er de roep om vergelding. Het gezin Van Groenendaal woonde aan de Van Beringenstraat. Wij aan de Stalbergweg, om de hoek zogezegd. Joke was een mooi meisje met een paardenstaart, voor wie je even aan de kant ging als je op straat speelde en zij op de fiets voorbijkwam.

In aanloop naar haar vijfenzestigste sterfdag - overmorgen, 10 mei - gaan we haar graf bezoeken. Arriva heeft ons afgezet bij de halte aan de Hagerhofweg. Het is een heerlijke, zonovergoten lentedag. De geur van het hout van de palletfabriek aan de Wylreweg waait ons tegemoet. Op de begraafplaats wordt druk gewerkt aan de paden. 

De coniferen zijn hoog opgeschoten in vak P (foto MeerWolff)

We zoeken vak P, dat gedomineerd wordt prachtige, hoog opgeschoten coniferen. Levensbomen worden ze ook genoemd. De sfeer is bijna mediterraan. Het klinkt een beetje vreemd, maar begraafplaatsen in Nederland raken ontvolkt. Doordat graven geruimd worden en steeds meer mensen kiezen voor crematie. Enerzijds begrijpelijk, want wie bekommert zich na zestig, zeventig jaar nog om een graf? Anderzijds jammer. De sfeer op de Venlose begraafplaats is bijzonder. Voor wie rust en bezinning zoekt, is het de ideale plek. Het graf van Joke van Groenendaal wordt goed verzorgd. Hartverwarmend om te zien.


Grafsteen Joke van Groenendaal (foto MeerWolff)

Terug naar 1960. Op 5 mei van dat jaar ontsnapt uit een de forensisch psychiatrische inrichting in Heiloo Karel Muys. De man die in zijn jeugd in Tegelen had gewoond, ondergaat er een TBS-behandeling. Vier dagen later is hij in Venlo. Wandelend door de binnenstad ziet hij een foto van Joke van Groenendaal in de etalage van fotozaak Foton aan de Parade. In IJssalon Meijers aan het Nolensplein stelt Muijs zich voor als beroepsfotograaf. Hij vertelt op zoek te zijn naar modellen voor een reportage in weekblad De Margriet. Niemand die enige argwaan koestert, want Muys is een verzorgde en voorkomende verschijning. 

Voor de Heilige Familiekerk, 16 mei 1960 (collectie Gemeentearchief Venlo)

Tussen neus en lippen heeft hij het over de foto die hij heeft gezien in de etalage. De jongedame die bij Meijers werkt, is een bekende van Joke en weet van de geëtaleerde foto. Er wordt heen en weer gebeld, met als resultaat een afspraak de volgende dag (wordt vervolgd).

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


1 opmerking:

  1. Ik was 9 jaar oud toen dit drama zich afspeelde, Joke kwam regelmatig bij mijn moeders zaak het cadetje waar zij koffie thee etc verkocht. Ik vond het een beangstige situatie en wist nu dat er ook kwaad in deze wereld bestond.

    BeantwoordenVerwijderen