donderdag 19 september 2024

De Halte XXL van woensdag 18 september 2024 - Een bijzondere kelder op een onverwachte plek

 - door Sef Derkx -

Wonderlijk. Je denkt Venlo te kennen, maar ineens sta je toch verbaasd te kijken bij wat zich voor je ontvouwt. We waren in het Toon Hermans Huis in het voormalige dominicanenklooster aan de Nieuwstraat. 

Het gebouw biedt ook onderdak aan het Hospice Mariaweide. 'De omgeving van de mens is de medemens,' schreef dichter Jules Deelder. Een wijsheid even simpel als raak. Op deze locatie wordt bekommernis om de zieke medemens in praktijk gebracht.


In een bouwhistorisch rapport over het klooster lazen we interessante zaken. Reden om te vragen of we in het hospice mochten kijken. We kregen toestemming en daalden af naar de kelder. Daar openden we verschillende deuren. Steeds kwamen we in overduidelijke naoorlogse kelders van beton. Tot weer een deur opging en we ons in een film waanden. Stomverbaasd stapten we een grote gewelfde kelder binnen, uit de zeventiende of achttiende eeuw. 

Het was een overrompelende ervaring. De langgerekte kelder met voorportaal zat onder een van de vleugels van het eerste klooster dat hier heeft gestaan. Het pand werd tot aan het maaiveld afgebroken, de kelders bleven behouden. Vijfenzestig jaar geleden, bij het bouwen van het dominicanenklooster, is ervoor gekozen de historische kelders op te nemen in het nieuwe complex.     

Lang geleden bezochten we in het klooster dominicaan Hubert Gulikx. We zaten in de ontvangsthal. Een eikenhouten deur met in zwarte letters het woord SLOT markeerde de overgang naar het deel van het gebouw, dat alleen toegankelijk was voor de kloosterlingen. Om de deur heen was een kleurrijk mozaïek. 

Bij de verbouwing zijn beide interieurelementen bewaard gebleven. Het mozaïek is rond 1960 vervaardigd door Sylvia Nicolas. Ze hakte baksteen en natuursteen van diverse kleuren tot verschillende vormen en groottes. Vervolgens drukte ze die in de specie. Ze signeerde het kunstwerk in dezelfde techniek. Het mozaïek is een beeldverhaal in vijf voorstellingen. Het zijn scènes uit het leven van de middeleeuwse bedelmonnik Dominicus, stichter van de orde van de dominicanen. Het verhaal loopt van links onder met de klok mee naar rechts beneden. 


Voor het hospice is de voorstelling waarop Dominicus de heilige Franciscus omhelst symbolisch van grote waarde. Er spreekt genegenheid uit. Een gevoel, dat de medewerkers van het hospice willen overdragen naar mensen die hier verblijven in hun laatste levensfase. Dit deel van het mozaïek is gefotografeerd en vergroot afgedrukt op een canvas, dat recht tegenover de ingang hangt.  

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten