vrijdag 27 september 2024

De Halte XXL van woensdag 25 september 2024 - Frietje a la Genuue

- door Sef Derkx - 

Venlo heeft een bijzondere gefrituurde geschiedenis. Op basis van historisch onderzoek durven we de stad zelfs Frituur Wereldstad te noemen. De onderbouwing hiervoor? Wie de databank Delpher van de Koninklijke Bibliotheek doorploegt met als zoekopdracht patates frites, komt als oudste vermelding in een Nederlandse krant het restaurant Beel in Venlo tegen. 


Het lag aan de Parade, op de plek waar in de jaren zestig Trocadero gevestigd is geweest. Weer later liet Chez Philippe hier Venlo kennis maken met de echte Franse keuken. Op die locatie zat in 1882 restaurant Beel. Voor zestig cent werd er een biefstuk met patates frites geserveerd. Vergezeld van een mooi glas Münchener bier om het genuttigde weg te spoelen. Voor zestig cent dus, omgerekend nog geen dertig eurocent. 


Vanaf 1890 stond op de Venlose kermis het etablissement van Henri Opsomer. De Vlaamse exploitant adverteerde om zijn wafels en beignets aan te prijzen, maar eveneens zijn pommes de terre frites. De heerlijkheden werden op verzoek ook thuis bezorgd. Thuisbezorgers waren er vroeger dus ook al.

We maken een reuzensprong in de tijd en landen in 1959. Het jaar waarin voor het eerst werd genoten van het fameuze frietei in automatiek Piccadilly van de familie Schreurs. Voor wie het nog niet weet, de frikandel speciaal is naar verluidt ook een Venlose creatie. Ontwikkeld door Harry Thissen van frituur De Prins. We komen zeker terug op de Venlose oorsprong van de frikandel speciaal.


Onze expeditie staat echter dit maal in het teken van een andere iconische snack: het frietje a la Genuue. Genooi dus, tegenwoordig spreekt men liever over Venlo Noord. Helaas, want het toponiem Genooi is al eeuwenoud. Maar goed, dat is een andere discussie. Het gerecht vernoemd naar de wijk is er een voor doorgewinterde fastfood afficionado. Een maag- en darmstelsel met een teflonlaag komt zeer van pas bij het nuttigen ervan. Een frietje a la Genuue is namelijk een frikandel met zuurvlees en daar weer bovenop een friet met mayonaise en curry. Er zijn liefhebbers die je er ’s nachts wakker voor mag maken.  



We nemen de bus naar de halte Karbindersstraat. Op een steenworp afstand van de geboortegrond van deze zwaar op de maag liggende maaltijd. De copieuze snack zou namelijk voor het eerst over de toonbank zijn gegaan bij de frietkraam van Manny. Die lag in dagen van weleer op de hoek van Veldenseweg en Adelborstenstraat. Vaag staat ons de ruime kiosk van de Fritesspecialist bij. De eetgelegenheid is al tijden geleden afgebroken (wordt vervolgd). 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten