donderdag 3 maart 2022

De Halte XXL van woensdag 2 maart 2022 - Het mooiste caféplafond van Venlo

- door Sef Derkx/ foto's collectie Piet Braem/website B&B Prins Hendrik -  

Voordat we de bus nemen bij de halte aan de Goltziusstraat, drinken we cappuccino in het horeca-etablissement met op afstand het mooiste plafond in Venlo. 

Alleen al daarom moet je af en toe binnenlopen bij Prins Hendrik aan de Geldersepoort. We speuren tot we pijn in de nek krijgen van het naar boven kijken, maar we vinden geen signatuur. Het is een meesterproef van vaklui, wier namen  opgelost zijn in de mist van de tijd. Een juweel van interieurkunst met sierlijke ornamenten, geschilderde allegorieën op het drinken en met spreuken in het Venlose dialect over hetzelfde, tijdloze onderwerp. We citeren: ‘Ein good glas alt verfrist de kop/en wekt tot vreugde in ‘t laeve op.’ Geen speld tussen te krijgen. Mooi is ook de volgende wijsheid: ‘Venlo’s beer veur alles good/gif zelfs de groetste bangoër mood.’ Bangoër? We moeten erover nadenken. Begrijpend lezen wordt makkelijker, wanneer we er een streepje tussen zetten. Bang-oër, bang-oor dus.




Het is een rustige dag in de horeca, dus kunnen we uitgebreid praten met de vriendelijke dame van de bediening. Ze haalt van de muur een ingelijste kwitantie, uitgeschreven in 1938. De penningmeester van de Fanfare had 5,70 gulden betaald. Omgerekend iets meer dan 2,50 euro… voor 41 consumpties. Je zou met het vakantiegeld van nu een weekje in het Venlo van toen moeten kunnen vertoeven, toch?


Café Prins Hendrik werd rond 1900 gebouwd. Vanaf het najaar van 1901 adverteert kastelein Jean Atgier wekelijks dat er bij hem in zijn etablissement wordt gekiend. De prijzen variëren van wild en peperkoek tot speculaas. Een enkele keer zijn Saksische kanaries de inzet van het spel. Atgier was van oorsprong aannemer, in zijn vrije tijd was hij zanger en vaandeldrager bij Venlona. De eigenaar die hem ongeveer een eeuw geleden opvolgt, is D. Claessens-Breuers. Prins Hendrik wordt een plek voor fijnproevers, die er onder meer terecht kunnen voor oesters met champagne, pasteitjes en garnalenkroketten. De benaming café verdwijnt uit advertenties. Ervoor in de plaats komt hotel-restaurant. Er zijn achttien kamers voor gasten, die alle voorzien zijn van centrale verwarming en ‘stroomend water’. Niet alleen het interieur van Prins Hendrik is goed onderhouden, hetzelfde geldt voor het exterieur. Het pand heeft twee voorgevels in barok-stijl. Veel oorspronkelijke elementen ervan zijn bewaard gebleven. Gracieus is het torentje boven de ingang, waarmee het monument verleidelijk staat te pronken op een markante plek in de binnenstad.  




Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten