maandag 21 maart 2022

De Venlose stenen in het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam

 'Van al die doden die nooit een graf gekregen hebben zijn de namen hier in steen gebeiteld, evenzovele kleine grafstenen, waarmee ze voorgoed een eigen plek hebben gekregen.'

- Abram de Swaan, in De Groene Amsterdammer van 20 januari 2022.

In Amsterdam staat het Nationaal Holocaust Namenmonument met de namen van 102.000 mensen, die slachtoffer werden van de Holocaust, de grootste misdaad in de geschiedenis. Een plek waar vermoorde mensen herdacht kunnen worden door nabestaanden en door anderen. 

Een monument met zoveel namen is tevens een blijvende waarschuwing voor de dramatische gevolgen die racisme en discriminatie kunnen hebben.


Nationaal Holocaust Namenmonument (foto Dirk P.H. Spits/Nederlands Auschwitz Comité)

Het monument is ontworpen door architect Daniel Libeskind. Het  omvat vier Hebreeuwse letters die samen het woord weergeven, dat In herinnering aan betekent.  Wie de gedenkplaats binnengaat,  treedt een labyrint van gangen tegemoet met aan weerszijden twee meter hoge bakstenen muren. Op elk van de 102.000 stenen is een naam, geboortedatum en leeftijd bij overlijden gegraveerd. De namen zijn aanraakbaar. 

Klik hier: Live stream Holocaust Namenmonument.

Vandaag presenteren we deze Floddergatsblog met de naamstenen van de slachtoffers van de Holocaust uit de gemeente Venlo. 

Dank aan fotograaf Patrick Sternfeld in Amsterdam.

(Gerrit en Heleen van der Vorst en Sef Derkx)


















































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten