donderdag 9 juni 2022

Brouwerij La Belle Alliance

Binnenkort opent Louis Klaassens in Mout zijn brouwerij De Klep. Het wordt een memorabel moment. De laatste brouwerij in de Venlose binnenstad ging op zondag 5 november 1944 in vlammen op. Het was La Belle Alliance, beter bekend als Bierbrouwerij L.A. Wolters.

- door  Sef Derkx  -

Het bedrijf lag tussen de Lomstraat en Grote Kerkstraat. Je kwam er via een overdekte steeg aan de Lomstraat. Richting het stadhuis gezien lag de onderdoorgang aan de linkerkant van de straat. Op de plek waar nu het pand met huisnummer 28 staat.


In dit relatief laag gelegen gedeelte van de binnenstad was het water van uitstekende kwaliteit en vielen de putten nooit droog. Een goede, natuurlijke omstandigheid dus voor een bierbrouwerij. La Belle Alliance was overigens niet de enige brouwerij in de Lomstraat. In de negentiende eeuw waren er liefst vier.


De brouwerij van Wolters hield het langste stand. Tot in de Tweede Wereldoorlog. Het bier van La Belle Alliance was zeer geliefd en werd in veel cafés in Venlo getapt. Een mooie herinnering eraan was lange tijd te zien aan de Maaskade. Boven de ingang van een café bevond zich een prachtig tegeltableau met een monumentale status. Het is overgebracht naar ’t Knibbelstraatje.



Ook ver buiten Venlo werden Wolters bieren gedronken. In Nijmegen bijvoorbeeld, waar een heel contingent Venlose jongens aan de universiteit studeerde, hadden enkele cafés het op tap. Zeer regelmatig werden ook grote partijen verscheept naar Nederlands-Indië. Vandaar dat je in Indonesië nu nog in antiekwinkels bierflessen uit Venlo kunt aantreffen.


De geschiedenis van La Belle Alliance gaat terug tot de Franse tijd. Om precies te zijn tot het jaar 1800. Uit Maastricht komt de brouwer Paulus Thijssen over. Hij sluit een contract met de rijke Venlose ondernemer Dion Mulder. Ze komen overeen dat Thijssen de Venlonaar in bierbrouwerij La Belle Alliance de kneepjes van het brouwen van Maastrichts witbier zal leren. Mulder is drie keer zeven. Hij laat notarieel vastleggen dat de Maastrichtse brouwer niets van het procédé zal ‘agterhouden en verswijgen’.
Via vererving komt La Belle Alliance in het bezit van Ferdinand de Volder. Hij trouwt in 1858 met Anna Wolters. 


Zeven jaar later sterft Ferdinand. Hij is pas achtentwintig. Een broer van de jonge weduwe, Louis Anton Wolters, wordt bewindvoerder. Louis Wolters stond open voor vernieuwingen. Hij liet bijvoorbeeld een stoomwerktuig installeren, waardoor arbeid werd bespaard en de bierproductie aanmerkelijk sneller ging. Bovendien wist hij veel kasteleins aan zich te binden door simpelweg hun cafés op te kopen. Na de dood van Louis in 1906 zetten zijn vrouw Josephine en hun zoons Jules en Felix de onderneming met succes voort.

Tot die rampzondag 5 november 1944. Als gevolg van een bombardement brak er een grote brand uit in de binnenstad. Ook La Belle Alliance ging op in vlammen. Het boek van de geschiedenis van brouwnijverheid in hertje stad leek daarmee voorgoed dichtgeslagen. Leek dichtgeslagen gelukkig. Want weldra wordt een nieuw hoofdstuk opengeslagen.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten