maandag 13 juni 2022

Reactie van Jan Kessels op de blog 'Letterlijk aan de rand van de stad' van Albert Lamberts

- door Jan Kessels/foto's van Liesbeth Haenen-Cox jaren'50/'60  -

 Ik wil reageren op de blog nummer 3 van Albert. Op Facebook is veel commentaar. Mijn reactie staat daar ook. Ik wil echter ook op de Floddergatsblog zelf reageren. 

Naar mijn mening treft Albert Lamberts geen blaam. Hij citeert gewoon uit een of meerdere jaarverslagen van het Wijkhuis. De gegevens die men toen had worden daarin weer gegeven. 

Probleem is dat gegevens van het functioneren van 'normale' mensen (excuseer het woord normaal) niet worden weer gegeven. Duidelijk is wel dat de overheid dit soort werk (maatschappelijk werk, jeugdwerk, opbouwwerk, jongerenwerk, gezinszorg ea) financierde om 'onmaatschappelijken' (excuseer het woord, het was destijds normaal taalgebruik) sociaal te verheffen. 


Het was inderdaad erg ingestoken vanuit de religieuze hoek. Zo zouden we het nu niet meer doen. Later werd het werk bekend onder de naam Opbouwwerk in Bijzondere Situaties (OBS-Werk). Venlo kende meer van die projecten: Genbroek (later Zuidhoek) Karbinder (later Genooierhof) en het Groene Dorp in Blerick (later De Vlonder). 

Eind jaren zestig, jaren zeventig werd het werk gekanteld en werd het algemeen ingezet waar het nodig was. Gelukkig! Het Buurtwerk en later de Welzijnsstichting/Wel.kom en nu Incluzio zijn hiervan uitvloeisels.

Nogmaals: achteraf kun je zeggen dat het werk in de jaren 40 en 50 erg stigmatiserend werkte. Ook voor het goede in de buurt. Dat was niet goed. De kanteling was meer dan terecht. Maar ik blijf er bij: de schrijver treft geen blaam. De geschreven geschiedenis wellicht wel, maar er zijn ook veel mensen die er baat bij hebben gehad. Waarvan akte.

Reageren? Stuur Jan Kessels een e-mail: jgmmkessels@ziggo.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten