donderdag 20 oktober 2022

De Halte XXL van woensdag 19 oktober 2022 - Wonder boven wonder

 - door Sef Derkx -

Alles heeft een eerste keer. Zelfs het uitstappen bij de halte aan de Sint Urbanusweg. De boosterprik was de reden dat we de bus hierheen genomen hadden. Nu we er   waren, besloten we naar de kapel van Genooi te wandelen. Aangemoedigd door het  weer op deze ongelooflijk mooie herfstdag. Mijn tante Fientje zou het een unne aldwièverzomer-daag hebben genoemd. Is het niet woke of juist wel om dames op leeftijd te associëren met goed weer op een herfstdag? Wie het weet mag het zeggen.

De originele 78-toerenplaat van Harry Bordon met op de A-kant Wie sjoeën òs Limburg is en op de b-kant 't Kepelke koester ik in mijn collectie

Later uitgebrachte EP met het grootste succes van Harry Bordon (collectie Sef Derkx)

Verzamel-cd van het oeuvre van Harry Bordon (collectie Sef Derkx)

Harry Bordon heeft het drukbezochte bedehuis prachtig bezongen in ’t Kepelke, een liedje voor de eeuwigheid. De zingende kastelein Bert van den Berg noemde het onlangs nog ‘het mooiste dialectliedje ooit voor een moeder geschreven’. Voordat we bij de kapel zijn, komen we voorbij aan het Processiepark. 




Impressie Processiepark (foto's Sef Derkx)

Vorig jaar zomer was een heer doende met snoeiwerk. We werden vriendelijk uitgenodigd om rond te kijken. Het processiepark is een bijzondere plek in Venlo. Met een altaar, zitbanken en kapelletjes voor de gipsen reliëfs van de Kruiswegstaties. In het oog springend is de Calvariegroep, een beeldengroep die de kruisiging van Christus laat zien. Onbekend is wie de blikvanger heeft ontworpen en vervaardigd. Eveneens is het een raadsel wie onder het kruis staan. Maria is zonneklaar. Maar de ander? Is het apostel Johannes of Maria Magdalena?
 





Café restaurant Sint-Urbanus met de Kleine Speeltuin (collectie Math Aerts)

Het Processiepark op de huidige plek is gerealiseerd in 2008 naar een ontwerp van architect Jac. Aerdts. Het kwam op de plek van de Kleine Speeltuin, ooit een speelveld met schommels, wippen, roetsjbaan en draaiplateautjes bij het bekende café-restaurant Sint- Urbanus.   

Het Processiepark lag aanvankelijk aan de oostzijde van de Sint Urbanusweg.  Het werd in 1927 ingewijd. Een zoekopdracht in het programma Delpher leert, dat het voor de Tweede Wereldoorlog druk werd bezocht. Vaak waren er meer openluchtmissen op één dag. Honderden trokken er vanuit de binnenstad heen. De vieringen werden soms opgeluisterd door muziekgezelschappen en koren. In 2006 werd de grond aangekocht door Océ, het huidige Canon. De kapelletjes en Calvariegroep werden verplaatst naar de westzijde van de Sint Urbanusweg, waar een nieuw Processiepark met zittribune is gerealiseerd.

De zieke Lilo is inmiddels hersteld (foto Sef Derkx)

Maar we waren dus onderweg naar de kapel, waarvan in Venlo gezegd wordt dat je er nooit alleen bent. Vanzelfsprekend hebben we waxinelichtjes aangestoken. Met in gedachten ons ernstig zieke katje Lilo. Van devotie krijg je trek, dus streken we neer bij Koffieschenkerij Genuujerie voor een Hosti Tosti en een salade De Heer zij met U. Heerlijk, en o ja… Lilo is inmiddels opgeknapt. Wonder boven wonder.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten