donderdag 6 oktober 2022

De Halte XXL van woensdag 5 oktober 2022 - Milde verslaving

 - door Sef Derkx - 

We een hebben afspraak in Venlo Oud-Zuid, maar voordat we de bus nemen aan de Koninginnesingel gaan we op bezoek bij Luc Verhaegh. Hij is organisator van lezingen over literatuur en curator van een privébibliotheek. Ruim zesduizend boeken  staan in een woninkje dat verscholen ligt achter Huis Schreurs aan de Grote Kerkstraat. 



Het rijksmonumentale koopmanshuis werd in de overgang van vijftiende naar de zestiende eeuw gebouwd. Waarschijnlijk door Wijnand van Ooijen en Hendricus Boener. Hun vrouwen waren de zussen Vogelsanck. Het wapenschild in de gevel laat de familiewapens zien van de heren. Het familiewapen van de dames ontbreekt. 


De dubbelwoning werd echter lange tijd Huize Vogelsanck genoemd, dat dan weer wel. De stevige houten balken van de zoldervloer duiden op opslag van graan. Mogelijk voor een brouwerij die achter het huis lag. Bierhistorie heeft onze bijzondere interesse. Willem van Ooijen kwamen we als brouwer tegen in een accijnsregister over het jaar 1600. 

Huis Schreurs wordt door toeristen bewonderd. We hebben de indruk dat Venlonaren er zelf nauwelijks naar kijken. Is het monument zo vanzelfsprekend, dat het niet meer opvalt? Nu de naam Huis Schreurs. In het begin van de negentiende eeuw werd de familie Schreurs eigenaar van het rechterhuis. In 1920 kocht bakker Joseph Scheurs het linkerdeel en voegde beide huizen samen. Luc Verhaegh woont in het bakhuis, daarvoor wellicht een brouwerij dus. 

Het is zoeken naar zijn voordeur. We vinden een huisbel aan de Brouwersplaats. Nergens hangt een naambordje, wel een huisnummer en brievenbus. Op goed geluk bellen we aan. Er gebeurt niets. We lopen al weg als we het slepend geluid horen van een schuifdeur die opengaat. Luc Verhaegh staat in de deuropening. Hij heeft twintig minuten tijd voor een bliksembezoek. Zo meteen komt een leerling uit het voortgezet onderwijs voor bijles. We lopen over een tegelpad door een stadstuintje naar zijn vrijstaand huisje. 

Het is gescheiden van Huis Schreurs door de binnenplaats. In het bakhuis ben je in een bibliotheek. Boeken alom. We monitoren de boekruggen. Veel literatuur, Nederlandse en buitenlandse. Ook boeken over muziek en kunst. Nee, gelezen heeft hij ze niet allemaal. Hij kan op een beurs of in een winkel een interessant boek echter niet laten liggen. Ook niet in de wetenschap, dat er in zijn bakhuis nog stapels boeken staan die schreeuwen om gelezen te worden. De milde verslaving van een hartstochtelijke bibliofiel. We spreken af dat we terugkomen om daarover te praten. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

 

 

 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten