woensdag 21 augustus 2024

De Halte XXL van woensdag 21 augustus 2024 - De uilen van Pierre Rassaerts

- door Sef Derkx -

Op weg van Flora op een plafond in Kasteel Arcen naar Villa Flora in Venlo. Niet te verwarren met Villa Flora op het voormalige Floriadeterrein in Blerick. We zijn uitgestapt bij de halte Goltziusstraat. De expeditie van vandaag staat onder bescherming van de godin Flora. 

Pierre Rassaerts (bron: Wikimedia)

Maar bovenal in het teken van de architectuur van Pierre Rassaerts (1861-1943). Jaren was hij actief in Venlo en omgeving. Na een felle verkiezingsstrijd kwam hij bovendien in de gemeenteraad. Zijn architectonische nalatenschap is blijvend en springt er in positieve zin uit. Als je van Jugendstil en Art Nouveau houdt tenminste. Die zijn uitbundig, asymmetrisch en sierlijk. Wie gruwt van bijvoorbeeld florale motieven, pastelkleuren, organische vormen en golvende lijnen drukken we op het hart af te haken. 

Metropole-complex in 2022 (bron: Wikipedia)

We wandelen naar de hoek Noord-Binnensingel en Straelseweg. In opdracht van Jos Jentjens werden tussen 1901 en 1903 op deze locatie vier panden gebouwd. Twee ervan zijn dubbelpanden. Het ontwerp was van Pierre Rassaerts. Na leegstand en verloedering, doemde eind vorige eeuw het sloopspook op. Het gevreesde spook, dat op veel plekken in Venlo en Blerick mocht toeslaan, is hier gelukkig verjaagd. Mede dankzij de inzet van buurtvereniging Binnenstad Noord. In de jaren 1994 tot 1996 volgde een ingrijpende restauratie. Deze werd consciëntieus uitgevoerd onder leiding van architect H. Tilmans. Het resultaat is schitterend. In 2003 verwierven de gevels - met stijlelementen van Art Nouveau - de status van rijksmonument. Of het sloopspook het schaamrood op de kaken kreeg, is onbekend. 
Métropole Restaurent Cafe-Billard, prentbriefkaart circa 1905 (Facebookgroep Venlo Wie Ut Vruuger Waas)

Het ensemble van panden draagt de naam Metropole. Een herinnering aan het onder biljarters nog steeds bekende café Métropole, dat vanaf 1912 pal op de hoek werd geëxploiteerd.  Links bovenop het pand, met de ingang aan de Noord-Binnensingel, kijkt een stenen uil richting binnenstad. Nu de huiskamervraag. Waar in Venlo staan woningen van Rassaerts met bijna identieke uilen? Het antwoord luidt: aan de Heutzstraat.


De uilen aan de Heutzstraat op woningen eveneens ontworpen door Rassaerts (foto auteur)

We lopen verder door de Noord-Binnensingel, want men verwacht ons in Villa Flora aan de ingang van het Wilhelminapark. Rassaerts ontwierp de villa in 1901 in opdracht van bankier P. Haffmans-Coenegracht. Via een indrukwekkende natuurstenen trap komen we in het portiek. In de terrazzo vloer is de tekst salve aangebracht met eromheen een kader in mozaïek. Het interieur is groots en goeddeels bewaard gebleven. 

Villa Flora (bron: website Funda)

We drinken een kop cappuccino in een vertrek aan de voorzijde onder plafond met honderden bloemetjes in stucwerk. Het lijkt alsof godin Flora die zelf over ons uitstrooit (wordt vervolgd).

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten