donderdag 29 augustus 2024

De Halte XXL van woensdag 28 augustus 2024 - Pierre Rassaerts, architect van frivoliteit

- door Sef Derkx -

In de aflevering van de vorige week gingen we van start met een wandeling vanaf de halte aan de Goltziusstraat. We liepen langs creaties van architect Pierre Rassaerts (1861-1944). Zijn Metropolecomplex, een ensemble op de Hoek van Noord-Binnensingel en Straelseweg is een streling voor het oog. 

Villa Flora gezien vanaf de Noord-Binnensingel, circa 1905-1910 (particuliere collectie)

Villa Flora, circa 1910 (collectie Jos Symons)

Deze week wandelen we naar het Wilhelminapark. Naar Villa Flora, in 1901 door Pierre Rassaerts ontworpen in opdracht van Bernhard van Kan. De villa ligt aan de linkerkant van de ingang van het park en springt in het oog. Vanaf de Deken van Oppensingel is het monument al te zien. De villa markeert de ingang van het Wilhelminapark. Rassaerts maakte uitbundig gebruik van hardsteen en smeedwerk. In de kroonlijst van mozaïeksteentjes staat de naam Flora.

Villa Flora, aquarel op basis van stijlovereenkomsten toegeschreven aan Sef Moonen (particuliere collectie)

De ontvangst door Peter Thissen is er allerhartelijkst. De geur van vers gezette koffie kringelt ons tegemoet. In de aanloop naar de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2012 werd een modern expositiegebouw in gebruik genomen, dat merkwaardigerwijze ook de naam Villa Flora kreeg. Peter Thissen moet er lachen: ‘We kregen van een directeur van de Floriade een brief waarin we gesommeerd werden om met onmiddellijke ingang de naam Villa Flora niet meer te gebruiken in onze communicatie. De naam dus van dit pand sinds 1901. Blijkbaar was de beste man niet op de hoogte van de plaatselijke geschiedenis. Natuurlijk hebben we een brief geschreven waarin we fijntjes de historie hebben uitgelegd. Daarop volgde excuses.’

Villa Maria en Agnes (bron: Wikipedia)

Opdrachtgever Hub. van Kan zag in 1901 Villa Flora waarschijnlijk als investering. Kort na de voltooiing van de bouw, verscheen een advertentie in de Venloosche Courant waarin het pand te huur werd aangeboden. Godert baron van Hardenbroek van Ammerstol, ritmeester bij de cavalarie die destijds in Venlo was gelegerd, betrok het pand. Na de baron komen P.C.J. Haffmans met echtgenote J. Coenegracht in beeld. Haffmans is kassier en voorzitter van de Kamer van Koophandel. Het echtpaar wil de goegemeente laten weten dat ze in de deftige Villa Flora huizen. De loggia op de tweede verdieping heeft een uitstulpende, frivole balustrade van smeedijzer, waarin de initialen van het echtpaar zijn verwerkt. Het interieur van villa Flora is prachtig gerestaureerd. De twee ernaast liggende art nouveau villa’s Maria en Agnes zijn eveneens in opdracht van Van Kan door Rassaerts ontworpen. Ze hebben asymmetrische voorgevels en worden vanwege de geveltoppen lokaal ook weleens ‘Flujas en zijn vrouw’ genoemd. Venloser kan het eigenlijk niet.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

 

     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten