zaterdag 10 augustus 2024

Zomerparkfeest geboortegrond Sounds

- door Sef  Derkx -

Floep!’, zei ‘t stöpke en… open  was de champagnefles. Ook open was Sounds. The king of blues Bo Diddley verrichtte de koninklijke handeling. Het geschiedde op zaterdag 1 september 1984. Maar was dit écht het begin van Sounds?

Nee, twee weken tevoren stonden Leo Hagens en Geert Driessen op de hippiemarkt, die het Venlose Zomerparkfeest destijds op de zondag organiseerde. Tussen kramen met kralen, bijouterieën, dromenvangers, wierook, Indiase gewaden, patchouli en andere lokstoffen stonden de middenstanders in spe met LP’s. De spontane actie was vooral bedoeld om de naamsbekendheid van de weldra te openen winkel te vergroten. Sounds was gevestigd aan de Koninginnesingel, in het kleine pand waar heden ten dage Postzegel- en Muntenhandel Ger Vissers gevestigd is.


Welk album is het meest bijgebleven veertig jaar na dato? Radios Appear van punkband Radio Birdman, want daar hadden ze er meer dan honderd van ingekocht. De legendarische band wordt gezien als een van de pioniers van de garage punk scene uit Australië en werd gevormd door frontman Deniz Tek  en zanger Rob Younger in 1974. Hun ongepolijste sound deed denken aan the Stooges en MC5. De knetterende protopunk zou generaties gitaarbands beïnvloeden. Muziek met een hoge mate van urgentie. Nerveuze eczeem lag op de loer bij hun optredens, hoewel dit nooit wetenschappelijk is aangetoond. In 1978 gingen de bandleden uit elkaar, maar hun EP's, LP's en niet uitgebrachte opnames kregen een mythische status.

We dwalen af, waar zijn we ook alweer gebleven? O ja, Zomerparkfeest 1984, Julianapark, op de zondag en bij de marktkraam van Sounds. De LP’s van de Australische punkers gingen voor een rijksdaalder grif van de hand. Iedereen nam bovendien de flyer mee met het nieuws over de opening van Sounds en wat de ware liefhebber er aan muziek mocht verwachten. Punk dus, new wave en heavy metal. 

De beste platenzaak van Nederland staat ook in 2024 weer met een paviljoen op Venloos trots, het fameuze Zomerparkfeest. Met een dikke gouden rand, want Sounds bestaat veertig jaar en heeft door brouwerij De Klep een kroonjaarbier laten brouwen. Bovengistend, amberkleuring en familie van de tripel. Het is afgevuld op blikjes waarvan het neopsychedelische design opvalt. Komt uit de koker van Studio Denk.


Vandaag en morgen is er de live podcast 'Sounds Veertig', die kan worden bijgewoond. Gisteren was die er ook al en wel met de brouwer Louis van het Sounds-bier en Soundspionier Geert als gasten. Maar daar heb je nu niets aan. Vandaag, 10 augustus om 18.15 uur, zijn Arno Adams en Peter Beeker te gast. Op de laatste dag van het Zomerparkfeest staat het legendarische project Serzjant Paepers Oeits Haos Sterre Band uit 2006 centraal. Met als gasten Marco Schell en Martijn Alsters. De aanvang zondag is om 16.45 uur. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.    

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten