donderdag 8 augustus 2024

De Halte XXL van woensdag 7 augustus 2024 - Flora in de spiegel in Arcen

 - door Sef Derkx/foto's website kasteel Arcen -

Lijn 83 heeft ons naar halte Rotonde N271 in Arcen gebracht. Kasteel Arcen staat vandaag op het programma. Onder de korte wandeling erheen genieten we van de fleurige bermen met onder meer duizendblad, boerenwormkruid, teunisbloem en Jacobskruiskruid. Aan de kant van de kasteelgracht bloeit kattenstaart. Rond de intens donkerroze bloemen dansen bijen, hommels en vlinders. Niets mooier dan wilde flora, die spontaan groeit tot zelfs in de barsten van asfalt. In de Kasteeltuinen zijn veel mensen aan het  ‘levensgenieten’. Ze kuieren in drommen richting de tuinen. We komen echter voor het kasteel, waar het minder druk is.


Lijn 83 Lijn 83 heeft ons naar halte Rotonde N271 in Arcen gebracht. Kasteel Arcen staat vandaag op het programma. Onder de korte wandeling erheen genieten we van de fleurige bermen met onder meer duizendblad, boerenwormkruid, teunisbloem en Jacobskruiskruid. Aan de kant van de kasteelgracht bloeit kattenstaart. Rond de intens donkerroze bloemen dansen bijen, hommels en vlinders. Niets mooier dan wilde flora, die spontaan groeit tot zelfs in de barsten van asfalt. In de Kasteeltuinen zijn veel mensen aan het  ‘levensgenieten’. Ze kuieren in drommen richting de tuinen. We komen echter voor het kasteel, waar het minder druk is.


Zo’n vijfendertig jaar geleden waren we hier voor het eerst binnen. Jo Stoel ontving ons, de even enthousiaste als onvermoeibare voorvechtster van het behoud van het monumentale pand. De staat van onderhoud  was destijds deplorabel. Juffrouw Stoel, zoals de oud-onderwijzeres van de lagere school uit Lomm respectvol door iedereen werd genoemd, kan tevreden vanuit het hiernamaals naar haar kindje kijken. Kasteel Arcen is minutieus gerestaureerd. Aan de hand van foto’s en tekeningen wordt het interieur gereconstrueerd. Vakantiegangers die aan de Loire zijn geweest, geven hoog op van de prachtige kastelen die ze hebben bezocht. Terecht. Het kasteel van Arcen is Loire-waardig. Het is in de zeventiende eeuw gebouwd op de fundamenten van voorgangers. Het oudste kasteel ter plekke dateerde van rond 1300. Door een brand waarbij de linkervleugel in vlammen opging, verloor het huidige gebouw zijn symmetrie. 

Over flora gesproken. In een van de kamers vinden we een plafondschildering van Flora met twee cherubijnen. In de Romeinse mythologie was Flora de godin van de bloemen, vruchtbaarheid en lente. Ze beschermde het graan. Dieren stonden onder protectie van haar tweelingzus Fauna. 

Flora fladdert tegen een geschilderde achtergrond met een gezichtsbedrog, een trompe l’oeil. Het is alsof je naar de hemel kijkt. De schildering stamt uit het begin van de achttiende eeuw en is voor Limburg uniek omdat het rechtstreeks op de pleisterlaag is aangebracht. In 2016 zijn vuil en vernis verwijderd, schilfers vastgelijmd en beschadigingen geretoucheerd. Flora glorieert weer op haar hoge positie. Nekpijn om haar te bewonderen, is niet nodig. Op een ronde spiegel op een tafeltje zien we haar in spiegelbeeld van dichtbij. De moraalridders van Facebook zullen wel problemen met haar hebben, want de pronte goddelijke schoonheid zweeft  tegen het plafond voor driekwart oben ohne.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten