Met grote belangstelling heb ik het speculaasverhaal gelezen (Floddergatsblog: De Halte XXL van woensdag 27 november 2024 - Speculaas naar oud recept uit Venlo).
Al vier generaties (Willem
Verhoeckx 1880-1959, Tilla Verhoeckx-Köhlen 1914-1982, Dries
1944 en Peter Verhoeckx 1948, Eef 1976 en Marc 1981
Verhoeckx) lang is de sinterklaastijd de tijd waarin we
zelf speculaas bakken. Het gaat dan om een deeg van circa achttien pond.
Wij maken dit inderdaad als
een blanke speculaas naar voorouderlijk recept (in gebruik
sinds ongeveer 1900). De Verhoeckx-en komen uit een
bakkersfamilie.
Het unieke eraan is
waarschijnlijk, dat we niet alleen een blanke speculaas
maken, maar daarbij ook nog altijd de oude materialen
gebruiken (mengbak, opzetbak, speculaasmes, oude
speculaasplanken), naast meer recentere.
Het is puur handwerk,
waarmee we een dag bezig zijn. Hard werken, maar met
ongekende lol.
Speculaasjes die niet
volmaakt uit de plank komen, worden met een scherp mesje bij
gewerkt. Als de eerste speculaasjes gesneden zijn, begint
ook al het bakken.
Vorige week hebben we de
familietraditie weer voortgezet, alleen zonder de twee oude
knarren Dries en ik. Ter aanvulling heeft mijn dochter Joke
meegewerkt.
De toekomst van deze
familietraditie lijkt dus gewaarborgd.
Ik heb een aantal foto’s die afgelopen jaar en dit jaar gemaakt zijn geprobeerd in volgorde gezet, zodat je een globale manier kunt zien hoe een en ander in zijn werk gaat.
Een Engels spreekwoord
zegt: The proof of the pudding is in the eating, je bent dus
van harte uitgenodigd om de speculaas te komen proeven.
Groetjes, Peter Verhoeckx.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten