- door Sef Derkx -
We zijn onderweg van de Bibliotheek in de Begijnengang naar de bushalte Goltziusstraat. Normaal loop je rechtdoor, langs de Martinusbasiliek en het Klein Park. Omdat we vandaag tijd over hebben, gaan we de Brouwersplaats in.
Het
steegje kwam er na de Tweede Wereldoorlog in het kader van de wederopbouw. Het
ontsluit de achterkant van winkels aan de Jorisstraat en Lomstraat. De naam is een
verwijzing naar de brouwerij La Belle Alliance van de familie Wolters. Die
stond tot 1944 op deze plek. Bij een bombardement in november van het
oorlogsjaar ging het bedrijf in vlammen op. Een lage opslagruimte is bewaard
gebleven. Naast de toegangsdeur werd ooit een geglazuurde tegel ingemetseld met
het logo van La Belle Alliance. Aan de oostzijde van de Lomstraat lagen tot in het
begin van de vorige eeuw overigens nog twee andere brouwerijen: De Liefde van
Frans Klep en Brouwerij Huenges. De putten in dit lage gedeelte van de
binnenstad stonden bijna nooit droog en het water was van goede kwaliteit.
Het is opmerkelijk. Aan de voorzijde verleiden winkels het publiek met strak ingerichte etalages, veel glas en tiptop gekleed personeel. Venlo winkelparadijs. Niets daarvan echter aan de achterzijde. Brouwersplaats is een parallelwereld met graffiti, slordig neergezette afvalcontainers en zwerfvuil. De deuren aan de achterzijde zijn gebarricadeerd, de ramen geblindeerd. Nors tot onder de nok, zogezegd. Wat opvalt is de erbarmelijke staat van veel bovenwoningen. Littekens van verwaarlozing. Voor de eigenaren tellen alleen de huurpenningen van de winkels. Wat erboven gebeurt? Het is hen blijkbaar een zorg. Nou ja, zorgden ze er maar voor.
Al jaren geleden werden er door de gemeente plannen gesmeed om etages boven winkels geschikt te maken voor bewoning. Het is bij plannen gebleven. De tijd lijkt rijp om deze leegstand aan te pakken. De behoefte aan woonruimte is enorm. Zeker onder studenten en jonge starters. De binnenstad zou ervan opfleuren, stukken levendiger worden. Ook ’s avonds als de luiken voor de winkels zijn neergelaten en de spookuren in het centrum beginnen. Hoe mooi zou het zijn wanneer vanaf Brouwersplaats met trappen en gaanderijen een toegang is naar de bovenwoningen? En nu we toch aan het dagdromen zijn. Waarom van de onvriendelijke Brouwersplaats niet een aantrekkelijke tuin gemaakt?
Je kunt het ook positief benaderen. Brouwersplaats is een bijzondere plek in de binnenstad met veel potentie. Er is echter een omslag voor nodig.
Wanneer we een stukje doorlopen, komen we in het Knibbelstraatje. Hier heeft die omslag zich zo’n tien jaar geleden al voltrokken. Tegen de zijgevel van de opslagruimte van La Belle Alliance heeft de stichting Venlo Poëziet een paneel gemonteerd met het gedicht Alles blijft van Gerrit Komrij. Het eindigt met:
Je bent een deel van alles bij je leven.
En alles blijft bestaan wanneer je sterft.
Op initiatief van Antares zijn aan de achterzijde van het voormalige weeshuis tien stadswoningen gebouwd. Er tegenover is een complex met appartementen verrezen. De bovenste appartementen hebben een paraboolvormige kap. Architect Geert Mevissen heeft gekozen voor een combinatie van baksteen en zink. Een groot tegeltableau van brouwerij La Belle Alliance is dé eyecatcher van het Knibbelstraatje.
Sef,
BeantwoordenVerwijderenIk heb De Halte XXL gelezen. Mijn complimenten voor de door jou met woorden geschilderde Brouwersplaats; de foto's zijn zeer illustratief. Dat het een plek in de binnenstad is met potentie kan ik beamen. Jammer dat de plannen van ooit, om de woonruimte boven de winkels te benutten, niet door de Gemeente zijn geconcretiseerd. Wellicht moet dat balletje maar weer eens opgegooid moet worden.
Ik ben zelf als binnenstadkwajông opgegroeid op Brouwersplaats: voetballe, wierkse, hutte in de aerd make, met enne smeed mei op d'n bakfiets staol haole örges in Venlo-zuud, enne troshoup make, metske staeke (landje pikke), zelf ein zeipkis bouwe, en ouk nog vuuël streke oèthaole.
Groetjes,
Gé Smeets