donderdag 27 januari 2022

Jacky Cordang, meer dan een eeuwige reserve (4)

 - door Gerrit van der Vorst -

 Voorlopig piekerde VVV-trainer Willy Kment er niet meer over om Jacky Cordang weer te vervangen, zoals de trainer tegen een verslaggever van De Telegraaf verklaarde. Op 30 december 1958 wijdde die krant een uitgebreide beschouwing aan de keeperswisseling bij VVV. Jacky Cordang had zich volgens de krant geschaard bij de beste goalies van het land. 

De kop boven het artikel in De Telegraaf van 30 december 1958 (www.delpher.nl).

De krant schreef daarbij dat het bij VVV in financieel opzicht niet uitmaakte, of een speler meedeed of reserve stond: de premie was even hoog. En dat de beide doelverdedigers het overigens best met elkaar konden vinden. Dat laatste was zeker waar.



Rechts op de foto Jacky Cordang tussen Willy Erkens en Frans Swinkels in Blackpool tijdens de gedenkwaardige trip van VVV naar Engeland, in het voorjaar van 1960.

Aan Jacky Cordang was tot slot gevraagd wat hij zelf van zijn voortreffelijke entree vond: ‘De Blerickenaar, die werkzaam is in de rijwielzaak van zijn vader, vindt dat ‘t hem erg is meegevallen. Hij had er niet op gerekend dat hij Swinkels zou kunnen verdringen. Hij maakt zich echter nog geen illusies, dat hij altijd gehandhaafd zal blijven: ‘Daarvoor is Swinkels te
goed’.’

Juist in dat seizoen 1958/1959 werd de iconische Esso-plaat van dat prachtige VVV-elftal uitgebracht.

Op 1 februari 1959 demonstreerde Jacky Cordang zijn grote klasse in de uitwedstrijd tegen Sparta, dat landskampioen zou worden. Vanaf de tjokvolle tribunes zagen de toeschouwers hoe hij een schot, dat Sparta-midvoor Joop Daniels van vijf meter afstand loste, op fenomenale wijze klemvast pakte. Dagblad Het vrije volk over die wedstrijd: ‘Maar nu na de rust.... Het leek alsof er drie Sparta-elftallen tegelijk op de grasmat werden losgelaten en alsof alle VVV’ers vast naar Venlo waren vertrokken op doelman Cordang na. Want die Cordang, een juweel van een keeper, greep in de allereerste minuut van de tweede helft op onnavolgbare wijze een felle schuiver van Piet de Vries.’



Een ‘juweel van een keeper’ in actie tijdens Sparta - VVV.

Natuurlijk was Jacky Cordang niet foutloos. Zo liet hij zich tijdens VVV - Fortuna ’54 (1-1) verrassen door André Ravenstein die een strafschop zacht inschoot, waar Cordang blijkbaar een poeier had verwacht. Maar over het algemeen keepte hij uitstekend. Aanleiding voor Het Nieuwsblad van het Zuiden om hem te interviewen. En, ja, hoor, daar verscheen op 23 maart 1959 een artikel onder de kop ‘Jack CORDANG kleinste doelman in de eredivisie’.

Kop van het artikel en een bijbehorende karikatuur in het Nieuwsblad van het Zuiden van 23 maart 1959 (www.delpher.nl).

De krant zag een denkbeeldige rij van de 18 eredivisie-keepers in volgorde van lengte, te beginnen met Jan van de Wint (bijna 2 meter) van Sportclub Enschede en zonder twijfel eindigend met Jacky Cordang met zijn 1,72 meter. Volgens de krant kon geen van de andere keepers vergeleken worden met Cordang, want die had een geheel eigen stijl van katachtige reacties en felle ingrepen.



De Esso-plaat van Sportclub Enschede met de bijna twee meter lange Jan van der Wint (de doelman overleed op 31 december 2019, op 91-jarige leeftijd).

De verslaggever had Jacky Cordang geïnterviewd terwijl hij aan het werk was in de rijwiel- en motorenzaak van zijn stiefvader/oom. Cordang liet desgevraagd weten dat biljarten zijn grootste liefhebberij was. ‘Merkwaardig voor een rusteloze bedrijvige figuur zoals hij’, vond de reporter. Jacky Cordang toonde zich iemand die kon relativeren. Als de wedstrijd afgelopen is, was het voor hem ook fini: ‘Je kunt er niet over aan de gang blijven. En wat zou je ook bomen over dingen, die achteraf niet juist blijken... Gedane zaken nemen toch geen keer...’

Op 4 januari 1959 wordt de VVV-defensie tijdens een ruige ADO - VVV (5-1)uit elkaar gespeeld door Roel Timmer en Mick Clavan (Het Vaderland, www.delpher.nl). In deze competitiewedstrijd ontliep Jacky Cordang een straf, omdat de scheidsrechter niet zag dat Cordang naar zijn voorhoofd wees bij een bepaalde beslissing.

Wordt vervolgd.

Reageren? Stuur Gerrit van der Vorst een e-mail: gp.vandervorst@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten