donderdag 20 januari 2022

Jacky Cordang, meer dan een eeuwige reserve (2)

- door Gerrit van der Vorst - 

De voetbalsport won het bij Jacky Cordang van de wielersport. In 1943 meldde hij zich als 11-jarige aan bij SVB. Hij begon als veldspeler, maar werd omgeturnd tot keeper. In het seizoen 1951/1952 debuteerde Cordang (19) in het eerste elftal van SVB. Al gauw genoot hij de reputatie van de beste keeper van de Limburgse tweede klasse.

Op 28 oktober 1951 stopte Jacky Cordang in de wedstrijd in en tegen Waubach op ‘meesterlijke’ wijze een hard ingeschoten strafschop van Juup Papenborg (links achteraan op de foto van uow02.nl).

In dat SVB-elftal liep overigens nog een kanjer rond, in de persoon van de iets jongere midvoor Coy Koopal, de beste voetballer die ooit uit Blerick kwam. Koopal vertrok in 1954 naar de nieuwe fusieclub Sportclub VVV ’03.

Op de foto scoort Coy Koopal op 17 maart 1956 de enige treffer bij Eindhoven-VVV (foto Nationaal Archief). Koopal voetbalde later voor Willem II en Fortuna ’54. Hij speelde 6 keer voor het Nederlands elftal.

Privé was het voor het ouderlijke gezin van Jacky Cordang een beroerde tijd. Moeder Maria Cordang-van Tulden werd ernstig ziek en overleed na een langdurig lijden in juni 1954, pas 50 jaar oud. Jacky Cordang (22) was wees, maar werd goed opgevangen door zijn stiefvader die hij als zijn vader beschouwde.

Jacky Cordang ging werken in de gezinszaak (foto Boy Coehorst/collectie Sef Derkx).

Een jaar later werd Cordang gecontracteerd door Sportclub VVV’03, tegelijk met zijn clubgenoot ‘Juupke’ (Jozef) Thews en Pierre Janse van het Blerickse VCH.

Zittend links Juupke Thews en Jacky Cordang voor een wedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Voor een keeper op het hoogste niveau was Jacky Cordang met zijn 1,72 meter klein. De vijf maanden oudere, vaste VVV-doelman Frans Swinkels was weliswaar met zijn 1,75 meter ook niet de langste, maar de ‘Swink’ had zich bewezen als een uitstekende keeper.

Tijden veranderen. De Griekse doelman Kostas Lamprou van PEC krijgt tegenwoordig vaak kritiek vanwege zijn lengte, maar hij is altijd nog een centimeter langer dan Swinkels.

Frans Swinkels in volle actie tijdens een VVV-Feyenoord-ontmoeting.

Jacky Cordang compenseerde zijn gebrek aan lengte met een grote sprongkracht. Hij had tot dan toe gevolleybald en kon er aardig op los smashen. Zijn Blerickse volleybalmaten zagen hem dan ook niet graag vertrekken.

Toch zou zijn lengte altijd een ‘dingetje’ blijven. Meteen al bij zijn eerste echte invalbeurt. Volgens de website VVV-historie was dat Limburgia - VVV (2-1), op 4 september 1955, maar dat ging om luttele minuten. Twee weken later kwam vroeg in de tweede helft van Fortuna ’54 - VVV (2-3) de eerste serieuze test voor Cordang. De 16.000 toeschouwers en de sportpers zagen dat hij met meesterlijk keeperswerk niet onderdeed voor Swinkels. Maar prompt had De Volkskrant het over ‘de kleine reservedoelman’.

Fragment uit het wedstrijdverslag in De Volkskrant van 19 september 1955 (www.delpher.nl).

In 1956 kwalificeerde VVV zich voor de nieuwe eredivisie. Ondanks dat zijn naam bovenaan op het herinneringsbord stond, had Jacky Cordang dat seizoen slechts in totaal 180 keepersminuten gekregen.

In het seizoen 1956/1957 werden Jacky Cordang nog maar circa 125 competitieminuten toebedeeld. Maar met zijn klasse en mentaliteit stond hij er meteen als hij in moest vallen. Bijvoorbeeld toen de Swink op 24 februari 1957 tijdens VVV - Feyenoord (2-2) bevangen werd door de zenuwen. In de tweede helft verdedigde invaller Cordang het VVV-doel uitstekend. Dat vond ook het Algemeen Dagblad, maar schreef wel over een ‘manneke’!

Fragment uit het wedstrijdverslag in het Algemeen Dagblad van 25 februari 1957 (www.delpher.nl).

Jacky Cordang mocht verder nog wel halve vriendschappelijke wedstrijden en anderhalve bekerwedstrijd keepen, maar of hij daar veel plezier aan beleefde? Op 8 mei 1957 wipte Feyenoord VVV met 6-0 uit het bekertoernooi!

Feyenoord-midvoor ‘zwarte’ Toon Meerman (zittend, tweede van links) scoorde 5x tegen Jacky Cordang.

Dan het seizoen 1957/1958: zegge en schrijve 2 invalbeurten in de competitie en 2 in vriendschappelijke wedstrijden. Tijdens een vriendschappelijke oefenwedstrijd VVV - Willem II op 26 januari 1958, die overigens weinig vriendschappelijk verliep, was sprake van een opmerkelijke gebeurtenis. Frans Swinkels raakte bij de stand 3-3 geblesseerd. Hij werd vervangen door Jacky Cordang, om even later terug te keren als linksbuiten. Zo stonden in de slotfase van die wedstrijd Cordang en Swinkels gelijktijdig in het veld. Maar Frans Swinkels bleef onomstreden VVV’s eerste keeper.

Pleister op de wonde waren voor Jacky Cordang de twee laatste competitiewedstrijden van VVV 2, waarmee het tweede dat seizoen kampioen werd.

Wordt vervolgd.

Reageren? Stuur Gerrit van der Vorst een e-mail: gp.vandervorst@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten