donderdag 29 september 2022

De Halte XXL van woensdag 28 september 2022 - Liefdevol eerbetoon

 - door Sef Derkx - 

Rosarium in de jaren '30 (met dank aan Piet Braem)

Poëzie in de binnenstad, een geurige oase van rust. Over het Rosarium wordt alleen maar lovend gesproken. Vóór 1913 was het rozenplantsoen een oefenterrein van huzaren. De dienstplichtigen kregen er onderricht in de krijgskunde. Centraal in het leven van de huzaar stond het paard. 

Drenkplaats voor de paarden van de huzaren (particuliere collectie)

De viervoeters werden gedrenkt en gewassen in een waterpoel. Nu is dit de vijver van het Rosarium. Met voor de oplettende passant een fonteinconstructie, die de waterloop symboliseert. Het is een kunstwerk van Har Scheffer.

Huzarenkazerne met huidige Jongerenkerk en het Arsenaal, circa 1910 (collectie Gemeentearchief Venlo)

De huzarenkazerne lag bij de huidige Jongerenkerk. In 1913 tekenden zich de contouren af van een oorlog. De Nederlandse overheid was bezorgd om de neutraliteit en verplaatste alle kazernes uit de grensstreek. Die van de huzaren in de Venlose binnenstad werd afgebroken. Bij Fort Sint-Michiel verrees een nieuwe kazerne. Op het lege militaire terrein in hartje stad kwam een prachtige wijk met huizen met stijlkenmerken van de jaren twintig en dertig, zoals die van de Amsterdamse School. Het Rosarium werd eind jaren twintig aangelegd door een groep buurtbewoners. Tuinarchitect Math Leenders werd gevraagd een ontwerp aan te leveren. Kwekers uit onder meer Lottum leverden de rozenstokken. De feestelijke opening vond plaats op 8 juli 1929.





Impressie Rosarium (met dank aan Piet Braem)

In 1983 stond de gemeente op het punt om het Rosarium te ruimen, vanwege de deplorabele staat van onderhoud. In het Stadskantoor was het onzalige plan gerezen op de plek een parkeerplaats aan te leggen voor de Duitse kooptoeristen. Het onheil werd voorkomen, dankzij de inspanningen van een actiecomité opgericht door buurtbewoners. Het Rosarium werd opgeknapt en het Bevrijdingsbeeld van Peter Roovers kreeg er een centrale plek.


Bevrijdingsbeeld in het Rosarium (bron Wikipedia)

We zijn met de bus uit ’t Ven gekomen en uitgestapt bij de halte tegenover de HBS. We gaan langs bij Loes Jacobs. Vanuit haar woning kijkt ze uit op het Rosarium. Het verveelt nooit, verzekert ze me. Een tijdje terug verscheen een boek over haar vader Harrie Jacobs. Niet alleen een legendarische kapper in Grubbenvorst, maar ook een dichter, schilder, visser en verenigingsman. Ik ken hem van de vele verhalen. Nooit geweten echter dat de kleine Harrie in 1905 in Venlo geboren is en na het overlijden van zijn moeder opgroeide bij een kappersgezin in Blerick. Midden jaren dertig vestigde hij zich in Grubbenvorst met Gondje Verheijen, zijn geliefde. Het boek over de oud-Venlonaar is zeer de moeite waard om te lezen en te beluisteren met de erin afgedrukte QR-codes. Het is een liefdevol eerbetoon aan een veelzijdig talent.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten