zaterdag 31 december 2022

De bijzondere voetbalcarrière van Willy Erkens en zijn cold case (3)

- door Gerrit van der Vorst - 

In het seizoen 1957/1958 waren er te weinig toeschouwers naar De Kraal gekomen, en dus moest VVV spelers als Faas Wilkes en Jan Seelen verkopen. Gelukkig zag Herman Teeuwen nog even af van zijn plan om caféhouder te worden. Herman zou dat seizoen een cruciale rol spelen.

Herman Teeuwen legt op 12 oktober 1959 aan voor de 2-2 in de thuiswedstrijd tegen Ajax. 

Herman werd na zijn treffer omarmd door Willy Erkens (8) en Karl-Heinz Spikofski (7). 

Tot grote vreugde van burgemeester De Gou en VVV-voorzitter Jo van Daalen (rechts) scoorde Jan Klaassens de winnende 3-2, met een enorme knal uit een directe vrije schop.

Met Ajax kwam Jan Seelen voor het eerst terug in Venlo. ‘Jantje, wetste ouk waal waat veur eine kant des te oët môs, vanmiddaag?, hadden leutige VVV-aanhangers bij zijn opkomst geroepen.

Willy Erkens leverde in die wedstrijd weer zo’n fenomenale Fallrückzieher af, maar de paal voorkwam een doelpunt.

Erkens draaide een prima seizoen. Hij had veel baat bij de trainingen die Willy Kment vanaf dat najaar overdag begon te verzorgen. Spelers die zich daarvoor vrij konden maken, zoals ook Jack Cordang, Ton van den Hurk, Jan Klaassens en Harie Steegh trainden de helft van de keren ’s middags in plaats van ’s avonds.


Willy Erkens belaagt op 16 november 1958 doelman Eddy Pieters Graafland tijdens Feyenoord-VVV (2-0).

Willy Erkens had een merkwaardige voetballoopbaan, vond het Limburgsch Dagblad. Op 23 november 1958 zag de krant de kleine (1,67 meter) Sittardenaar als de dirigent van de VVV-voorhoede, in de thuiswedstrijd tegen Sportclub Enschede (3-0). Met een meesterlijke pass gaf hij Karl-Heinz Spikofski een assist voor de 1-0 en zelf scoorde hij kort daarna de 2-0.

Willy Erkens duelleert op 23 november 1958 met ex-international Rinus Schaap van Sportclub Enschede. 

Na de terugkeer van Faas Wilkes naar Spanje had Willy Erkens zich verzekerd van een basisplaats, maar er kwam een kink in de kabel. Op 7 december 1958 hield de bikkelharde DOS-back Sjaak Westphaal hem na een duel met zijn beide benen omklemd. Toen Erkens zich woedend losrukte, zag de scheidsrechter daar natrappen in. Hij moest er uit. Jan Klaassens en Herman Teeuwen pleitten tevergeefs voor hun makker. Aangedaan verliet Erkens het veld, onder applaus van het VVV-publiek. DOS-aanvoerder Ton van der Linden schreef een brief om hem vrij te pleiten en Westphaal beleed in de pers zijn spijt. Maar de KNVB schorste Willy Erkens voor vier wedstrijden, waarvan twee voorwaardelijk. 

De Esso-plaat van het roemruchte elftal van DOS in dat seizoen. Sjaak Westphaal staat rechts. DOS-aanvoerder Ton van der Linden (zittend, tweede van rechts) zei later over hem: ‘Bij Westphaal was de tegenstander in levensgevaar.’

Willy Erkens behield echter zijn basisplaats. In de aanloop naar de bekerwinst van VVV vervulde hij een cruciale rol. Zo liet de ‘zwarte Erkens’ (Limburgsch dagblad) in de halve finale tegen Rapid JC een uitzonderlijke partij voetbal zien in het Nijmeegse Goffertstadion.


VVV won de beker in een onvergetelijke finale tegen ADO. Op zaterdag 20 juni 1959 werd het historische bekersucces groots gevierd in Venlo, met onder meer een wedstrijd tegen het net gepromoveerde Sittardia (3-1) dat het aantal Limburgse eredivisieclubs op 5 (!) bracht.

Sportief gezien, was het een prima seizoen voor VVV, maar niet qua toeschouwersaantallen. Het vertrek van Faas Wilkes scheelde gemiddeld 1.200 toeschouwers per wedstrijd. Jan Klaassens werd voor 110.000 gulden verkocht aan Feyenoord. (Bijna was de grote voortrekker Herman Teeuwen ook verdwenen, naar Eindhoven, maar VVV overvroeg met 70.000 gulden.) De contracten werden aangepast en er kwam een soort winstdelingsregeling.

In het seizoen 1958/1959 had Willy Erkens rechts- en linksback, rechts- en linkshalf en rechts- en linksbinnen gespeeld. In het nieuwe seizoen 1959/1960 werd weer volop met hem geschoven.

Willy Erkens mocht thuisblijven, toen VVV op 17 januari 1960 in de sneeuw trainde.

Zijn goede spel werd beloond met een linksbinnenplaats in het Limburgs elftal, waarmee hij op 24 februari 1960 weer naast zijn vroegere vleugelmaat Gerard Gruisen (Sittardia) stond. Op welke plaats hij ook stond, Willy Erkens stelde zelden teleur. Zo speelde hij als rechtshalf op 13 maart 1960 tijdens Fortuna ’54-VVV (4-1) zijn vroegere elftalgenoot Faas Wilkes volledig uit de wedstrijd, met stevige en soms harde tackles.

Erkens’ spelplezier was groot bij VVV. Anno 2022: ‘We hadden zoveel plezier met elkaar. Ik zat altijd te zingen in de auto terug naar Sittard.’ Uiteraard was hij er bij toen VVV een Engelse trip maakte in het voorjaar van 1960. Over de resultaten (6-2, 7-1) hebben we het nog wel eens, maar de trip was leerzaam en de sfeer bleef goed.

VVV had in die jaren een echte vriendenploeg.

Wordt vervolgd.

Reageren? Stuur Gerrit van der Vorst een e-mail: gp.vandervorst@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten