vrijdag 23 december 2022

De Halte XXL van woensdag 21 december 2022 - De Trap Aller Trappen

 - door Sef Derkx - 

Lokale vogelaars zullen zeker interesse hebben om in de Vogelbuurt te wonen. Het is een mooi wijkje, ook nu bomen en struiken hun blad ras verliezen. We zijn uitgestapt bij de halte Koolmeesstraat. Doel van onze expeditie is stadion De Koel. We gaan erheen voor een lezing, maar we willen tevoren de fameuze trap in het stadion afdalen en bestijgen. Het is een langgekoesterde wens.

Eerst de voorgeschiedenis van de voetbaltempel.  In de jaren vijftig krijgt Venlo een nieuw station en emplacement. Het zand ervoor wordt gewonnen bij de Kleine Heide. Jarenlang rijdt vrachtauto na vrachtauto de berg af met zand. Zand ook voor de naoorlogse wederopbouw en uitbreidingen. Begin jaren zestig vallen de graafmachines stil. De natuur herovert wat ze prijs moest geven. Die mini-jungle moet een nieuwe bestemming krijgen. Gedroomd wordt van een voetbalstadion. Met atletiekbanen en plaats voor 24 duizend bezoekers. Geen stadion, maar een luchtkasteel. Dit plan verdwijnt in diepe bureaulade. VVV blijft voetballen aan De  Kraal. Een nieuw stadion verdwijnt niet helemaal uit het zicht. Integendeel, het komt er toch, maar in een sober ontwerp. In de zandafgraving. 



Van zandafgraving naar voetbalstadion (collectie Gemeentearchief Venlo)

Filosoferend over een naam, stelt trainer Jean Janssen De Koel voor. Een voorzet die wordt ingekopt. Op 19 maart 1972 drommen de supporters voor het eerst samen bij hun stadion. Don Burhenne schrijft voetbalgeschiedenis door die middag er de eerste Venlose goal te scoren. Hoe vaak in een halve eeuw heeft het eerste fluitsignaal geklonken in De Koel? De herinneringen gaan terug naar 2007. In een beslissende derde wedstrijd wint VVV van RKC en is kampioen van de play-offs. Na dertien jaar is de club terug in de eredivisie. De Koel kolkt over van geluk. Het geluk klatert de berg af, gevolgd door het Joeksmobiel. De stad viert feest alsof het vastelaovend is.






De legendarische sneeuwwedstrijd (foto Renier Linders en VI)

Nog zo’n onvergetelijke match. Het is vinnig koud en het sneeuwt op 15 februari 1987. De groene grasmat is een witte vlakte. Slimme supporters hebben stukken karton meegenomen om op te staan. Het is hét middel tegen koude voeten. Jocusprins Jan Klein verricht de aftrap. VVV vloert het grote Ajax met liefst 3-0. Na afloop komt coach Johan Cruyff  boven een glas bier drinken.

Nu echter de trap. Nee, De Trap Aller Trappen. Treden van ongenaakbaar beton en trottoirbanden, negenveertig in totaal. Over een lengte van ruim negentien meter.  Een stijgingspercentage van achtentwintig procent. Ik daal de treden af, klim omhoog en ben… domweg gelukkig op de Trap Aller Trappen in stadion De Koel.

Reageren? Stuur Sef Derkx een a-mail: floddergats@xs4all.nl.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten