vrijdag 16 december 2022

De Halte XXL van woensdag 14 december 2022 - IJskoude Kloosterstraat

 - door Sef Derkx - 

Tijdens de rit naar Blerick hebben we er niet op gelet. Zodra we uitgestapt zijn, realiseren we het ons. Op winterse dagen is de bus een weldaad wat betreft warmte. De Kloosterstraat daarentegen blijkt een klassiek tochtgat te zijn. Laat het nou net het doel zijn van onze expeditie. 


De enkeling die er zich doorheen haast, trotseert de ijzige wind door nog dieper in de jas te kruipen. We zijn op zoek naar Calico Club. In de etalage exposeert beeldend kunstenaar Peter Verheijden (1944) Nachkriegszeit/Nachkriegsnotizen. Het is een installatie over de fascinerende periode van de Koude Oorlog. 


In de etalage staan twee tafeltjes met erop albums op groot formaat. Ze zijn in het midden opengeslagen. Op de vloer van de etalage staan de kisten, waarin ze worden opgeborgen. Aan de achterwand hangt een beeldscherm. Een onzichtbare hand bladert bedaagd door de boeken. Tot zover een summiere omschrijving van de installatie. De vervaardiging ervan heeft een helende werking gehad. Het was een therapie om een afgrondelijke angst tot bedaren te brengen.                                           
         
   

De beide wereldoorlogen van de vorige eeuw hadden de ouders van Peter Verheijden getekend. In de jaren vijftig en zestig liepen de spanningen tussen de Sovjet Unie en de Verenigde Staten geregeld hoog op. De Blokkade van Berlijn, de Koreaanse Oorlog en de Cuba Crisis zijn er voorbeelden van. In die weken van diepe zorgen om een nieuwe oorlog die ongetwijfeld ook Blerick zou treffen, stonden in huize Verheijden de koffers met het hoogst noodzakelijke klaar. Voor het geval er gevlucht moest worden. Aan de keukentafel waren de kinderen onderwezen in de Engelse taal. Canada dat nooit oorlog binnen zijn grenzen had gekend, zou het veilige nieuwe thuisland worden. De angst van zijn ouders nestelde zich in zoon Peter. Het project Nachkriegszeit/Nachkriegsnotizen is een verwerkingsproces dat vervlochten is met beeldende kunst. De albums met tekeningen van het puin en van de wederopbouw in het naoorlogse Venlo en Blerick zijn het waard om opgenomen te worden in een collectie als die van het Gemeentearchief.  




Anno nu is er weer oorlog in Europa. We zien op tv gebombardeerde steden, het verdriet om de doden en mensen op de vlucht. Deze actuele beelden verschillen in wezen niet van de filmbeelden in zwart-wit van Venlo en Blerick in 1945. Ook niet van de verbeeldingen van Nachkriegszeit/Nachkriegsnotizen van Peter Verheijden in de etalage van een ijskoude Kloosterstraat. Het stemt tot nadenken.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten