dinsdag 31 januari 2023

Steyl en Venlo door de ogen van Guus van Eck

- door Sef Derkx/ beeld Guus van Eck met dank aan Hai Berden - 

In de Bibliotheek Venlo is tot en met eind februari een kleine, maar ongelooflijk mooie expositie te zien van Guus van Eck (Sittard, 1958). De tentoonstelling omvat zeventien gouaches van plekken in onze gemeente. De werken op papier zijn vervaardigd in opdracht van Seacon Logistics. De logistieke firma stuurt sinds 2009 een kalender naar relaties met reproducties van gouaches van Guus van Eck. Ze zijn oogstrelend mooi, liefhebbers bewaren ze. Terecht.


 

Venlo is op alle dertien tot nu toe verschenen kalenders vertegenwoordigd. Guus van Eck heeft de stad en omgeving talloze malen verkend. Op interessante locaties maakte hij schetsen en foto’s. Hij verzamelde bovendien historisch beeldmateriaal. Zijn favoriete plekjes? Steyl aan de Maas met het imposante kloosterfront. Natuurlijk ook met die andere parel, het Missiemuseum. Op plaats één staat echter het stadhuis. De kunstenaar is lyrisch over de beide torens. Ze zijn ongelijk in hoogte en worden bekroond met een uivormig koepeltje. Zó koket.


Het studiemateriaal gaat mee naar Sicilië, waar hij woont en werkt. Daar ontstaan de gouaches, schilderingen met plakkaatverf op papier. Van Eck legt blanco vellen op de vloer van zijn atelier, gaat er boven staan, bukt zich en voert zijn penselen. Het is een hele directe wijze van schilderen. Het gaat goed of fout, correcties zijn eigenlijk niet mogelijk. Het is alles of niets anders gezegd. De dood of de gladiolen, in wielertermen.

Van Eck en Venlo horen bij elkaar. Waarom? Dat is moeilijk te zeggen. Wellicht  omdat de joie de vivre van Van Eck een mooi contrapunt vormt bij het noeste en no-nonsense van Venlo. Hoewel? Venlo, is óók ’t stedje van lol en plezeer. In de tekeningen leunen de lijnen naar links en naar rechts. Het is  kenmerkend voor zijn handschrift. Karakteristiek is ook het gebruik van primaire kleuren. Zijn gouaches zijn vol beweging, kleurrijk - soms zelfs onstuimig en kolkend. Je raakt er niet snel op uitgekeken. Maar wat het meest opvalt in de artistieke verbeeldingen van Venlo, is het plezier in het schilderen en tekenen. Het spettert van zijn werken af.


Neem de gouache met de haven en de Maasboulevard. Aan de hemel erboven spat het nieuwjaarsvuurwerk uiteen. Of zijn verbeelding van de Markt en het stadhuis in een heerlijke sneeuwbui vlak voor Kerstmis. Je krijgt er warempel goede zin van. Beide werken staan in mijn persoonlijke top vijf. Interessant is De Koel in vogelvluchtperspectief, geschilderd op basis van drone-beelden, die gemaakt zijn vlak voor de wedstrijd VVV versus Feyenoord. Schetsmatig heeft de kunstenaar De Trap Aller Trappen weergegeven. Mijn stadsdichterlijk hart ging sneller kloppen. Van Eck liet zich ook inspireren door de Venloop en de tijdelijke schaatsbaan in de kerstvakantie.

Maar goed. Je hebt nog drie gouaches te goed uit mijn top vijf. Oogstrelend mooi is het kloosterdorp Steyl aan de Maas en Sur Meuse in Blerick. Op één staat echter het Zomerparkfeest, het is een werk waarvan mijn hart als parcaholic een huppeltje maakt.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

  

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten