woensdag 31 juli 2024

De Halte XXL van woensdag 31 juli 2024 - Belfelds Verlangen

 - door Sef Derkx/beeldmateriaal Tom Ketelings en website Evert Thielen -  

Op weg naar Belfeld met lijn 66 tellen we onze zegeningen. Het is vakantie, dus is het rustig in de bus. We kunnen zitten waar we willen en hebben alle ruimte. Vanaf vliegvelden vertrekken op deze dag ongetwijfeld vluchten naar vakantieoorden. Wellicht is er ook een vlucht 66 bij. De passagiers hebben zich met moeite in de stoel gewurmd. Fasten your seatbelts. Het argeloos huppelende kind van weleer is geëvolueerd tot een ingesnoerd kistkalf. Met nauwelijks bewegingsruimte. Ecce homo, zie de mens. Liever geen vakantie dan een die zo moet beginnen. We hebben  in Belfeld een afspraak met schilder Evert Thielen op de plek, die hem inspireerde tot het veelluik ‘Verlangen’.

Evert Thielen is in 1954 geboren in Venlo en groeide op in Den Haag. Met zijn moeder Joke Martens reisde hij in de zomervakanties af en toe naar Belfeld. Om haar ouders te bezoeken. Joke was een dochter van postkantoorhouder Martens. In 1915 had Felix Martens een hulp-postkantoor laten bouwen aan de Stationsstraat. Het diende eveneens als telegraaf- en telefoonpost. In 1989 werd het kantoor gesloten. De iconische rode brievenbus van gietijzer bleef nog jaren aan de gevel hangen. Voorbije tijden. Het pand is uitgebouwd, verhoogd en wit geschilderd. De brievenbus is helaas verdwenen. Het is dat Henk Brauer ons de weg wees, anders hadden we de locatie niet gevonden. 

Niets herinnert Evert Thielen aan zijn bezoeken in zijn jeugd eind jaren vijftig, begin jaren zestig: ‘Het huis is compleet anders. Destijds lagen hier akkers. De bomen die hier nu staan, heb ik niet in herinnering. Het postkantoor had een beetje de sfeer van een lokaal uit Swiebertje, de jeugdserie die op de tv kwam. Ik speelde buiten of zat binnen te tekenen.’


Het veelluik ‘Het Verlangen’ brengt ons terug naar deze plek. Niet overdag, maar in de nacht. Een vrouw drukt zich ruggelings tegen de zijgevel van het postkantoor. Ze beschermt haar ogen tegen het verblindende licht van lantaarnpalen langs de Stationsstraat. Links zien we de spoordijk. Op de achtergrond het dak met torentje en koepel van het raadhuis. Daarboven is de diepblauwe nachthemel geschilderd, verlicht met flonkerende sterren. De liefde, zowel onbeantwoord als beantwoord, is het thema als het kunstwerk opengedraaid is. Een prachtig veelluik waaraan Thielen over een periode van acht jaar heeft gewerkt: ‘De scene in Belfeld is geïnspireerd door beelden die ik bij me draag uit mijn jeugd. Ze kwamen bovendrijven in mijn atelier.’ Herinneringen maken kunst.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Op 15 september a.s. opent in Museum van Bommel van Dam een grootse expositie over het oeuvre van Evert Thielen en de betekenissen, die erin besloten liggen, klik hier: Evert Thielen – De Luiken Open | Museum van Bommel van Dam

Het veelluik 'Het Verlangen' is in de tentoonstelling te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten