- door Sef Derkx -
We waren in Blerick geweest bij de onthulling van struikelstenen voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het was overweldigend druk. Enkele dagen later besloten we terug te gaan. In alle rust.
Onthulling struikelsteen in de Van Laerstraat voor Martin Mayer (foto's met dank aan Foto Kino Linders)
De bus naar De Vossener bracht ons naar de eerste halte over de brug, die aan de Burgemeester Gommansstraat. Vandaar is het slechts een kippeneindje naar de eerste struikelsteen. Die voor Martin Mayer in het trottoir voor het pand Van Laerstraat 28. Dankzij het diepgravend onderzoek van Gerrit en Heleen van der Vorst zijn we geïnformeerd over leven en lot van deze vluchteling uit nazi-Duitsland.
Martin Mayer (foto met dank aan Gerrit van der Vorst/collectie Gemeentearchief Venlo)
Veehandelaar Martin Mayer (1877-1943) woonde in de jaren dertig in Niedermendig. Zijn vrouw was overleden in 1935. Hun kinderen waren na de machtsovername van Hitler voor en na uit Duitsland vertrokken. Dochter Bella vestigde zich in Venlo en trouwde in 1937 met Peter Fassbender. Het echtpaar ging aan de Oude Markt wonen. Kort na de Kristallnacht in 1938 diende Peter een verzoek tot toelating van zijn schoonvader tot Nederland in. In januari 1939 werd een voorlopige verblijfsvergunning verleend, eind april meldde Martin Mayer zich bij de douane op het station van Venlo. Steunend op een stok wandelde hij zijn familie tegemoet. Opgelucht dat hij aan de vreselijke onderdrukking in nazi-Duitsland was ontkomen. Eindelijk vrij, maar nog niet wetend dat die vrijheid slechts van korte duur zou zijn.
Station Venlo, 1933 (met dank aan Math Aerts)
Station Venlo (met dank aan Math Aerts)
Op 3 mei 1940 verhuisde hij met dochter en schoonzoon naar de Van Laerstraat in Blerick. Zeven dagen later schrokken ze even na vier uur ’s nachts wakker van een enorme dreun. De strategische bruggen tussen Venlo en Blerick waren opgeblazen. De Tweede Wereldoorlog was ook voor Nederland een feit. Het door afgrondelijke Jodenhaat doordesemde regime waarvoor Martin Mayer ruim een jaar eerder was gevlucht, had hem ingehaald. Hoe zou het hem te moede zijn geweest?
Nieuwe Venlosche Courant, 30 maart 1945 (gevonden via www.delpher.nl)
De eerste deportatie op dinsdag 25 augustus 1942 ging aan Martin Mayer en andere oudere joodse inwoners van de gemeente Venlo voorbij. Maar het was slechts uitstel. Op 30 maart 1943 verscheen een bericht in de Nieuwe Venlosche Courant, waarin een verblijfsverbod voor alle joodse personen werd afgekondigd. De vijftien oudere, achtergebleven joodse inwoners moesten naar Kamp Vught. Acht doken onder, Martin Mayer en zes lotgenoten werden gearresteerd.
Struikelsteen voor Martin Mayer (met dank aan Foto Kino Linders)
Na Kamp Vught volgde kamp Westerbork. Van daaruit vertrok op 11
mei 1943 een trein met 1.446 mensen naar vernietigingskamp Sobibor. Martin
Mayer werd meteen na aankomst vermoord.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten