maandag 30 december 2024

De Halte XXL van dinsdag 24 december 2024 - Hulsterhof

 - door Sef Derkx -

We zijn uitgestapt bij de Drie Kronen, de eerste halte in Tegelen vanuit Venlo. De Drie Kronen was een horeca-etablissement, dat bijna drie eeuwen op deze plek heeft gelegen. Het café was razend populair. Het kleurrijke duo Appie & Henk exploiteerden De Drie Kronen zo’n halve eeuw geleden. In 1990 werd het pand gesloopt om ruimte te maken voor de afrit van de Zuiderbrug. Zonde dat Arriva niet gekozen heeft voor de naam Drie Kronen, maar voor halte Zuiderbrug, Tegelen.



Drie Kronen (van Facebookgroep Groot Venlo van Arcen tot Belfeld/met dank aan Math Aerts)

We steken over naar de Bosserhofweg. In de interessante publicatie van Jos Wolbertus over straatnamen in Tegelen wordt de vijftiende-eeuwse Bosserhof vermeld. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog is de hoeve gesloopt. De Bosserhofweg is heden ten dage een keurige straat met onder meer een appartementencomplex en moderne, ruime woningen.


Detail Tranchotkaart met in rood ovaal Hulsterhof, links ervan de Bosserhof en aan weg Tegelen-Venlo Drie Kronen (collectie Gemeentearchief Venlo)

Het doel van de expeditie vandaag is de Hulsterhof, een historische boerderij die godzijdank aan de slopershamer is ontsnapt. Van oorsprong is het een hoeve, bestaande uit drie gebouwen met eromheen een gracht. Het hoofdgebouw is ruim dertig meter lang en elf meter breed. Het bestaat uit een woon- en stalgedeelte, gescheiden door een brandmuur die boven het dak uitsteekt. 

Hulsterhof, 1924 (van Facebookgoep Heemkundige kring Tegelen)

De oudste vermelding van de Hulsterhof dateert van 1385. Twintig jaar later wordt de pastoor van Kaldenkerken als eigenaar genoemd, Johan van Nijvenheim. Telg uit een opvallende familie. Een neef van pastoor en latere bezitter van de hoeve was Godard van Nijvenheim. Bepaald geen brave borst, hij had in de gevangenis gezeten wegens moord. Broer Elbert stond bekend als ‘vijand van de stad Venlo’. Hij perste rijke boeren geld af door te dreigen met brandstichting. Naar verluidt had hij in een hoogoplopende ruzie iemand beide oren afgesneden. 

Geen lieverdjes die twee, dus zal de Van Nijvenheimstraat in Venlo niet naar hen vernoemd zijn. In aanmerking ervoor kwamen wel de zussen Catharina en Irmgard van Nijvenheim, vrome kloosterzusters. Maar een straat vernoemen naar een vrouw? Dit was ongebruikelijk tot diep in de vorige eeuw. Nee, de naamgever van de van straat is Nicolaas van Nijvenheim. Een latere eigenaar van de Hulsterhof en eveneens pastoor in Kaldenkerken. De zielenherder had vrouw noch kroost. Met de familie had hij weinig op. In 1541 laat pastoor de Hulsterhof na aan de zogenaamde Armentafel van de heilige Geest in Venlo. Het was een kerkelijke instelling die zich bezighield met armenzorg. De opbrengst uit de pacht van de hoeve vloeide in de kas van dit charitatief instituut (wordt vervolgd). 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten