- door Sef Derkx -
We waren bij de onthulling geweest in Blerick van de struikelstenen voor Joodse Holocaustslachtoffers. De belangstelling was hartverwarmend groot. Zo'n tachtig geïnteresseerden liepen mee vanuit 't Raodhoes.
Onthulling struikelstenen aan de Antoniuslaan (foto's met dank aan Renier Linders)
Maar bij een bezoek aan struikelstenen horen stilte en aandacht. Dus namen we enkele dagen later de bus naar de Burgemeester Gommansstraat. Onze eerste halte was de Van Laerstraat, de volgende de Antoniuslaan. Voor de panden met de huisnummers 49 en 51 liggen acht struikelstenen. Met evenveel afgrondelijk trieste verhalen. Dat van Erich Hirschberger raakte ons diep. Het werd verteld door Paul Alexander, een ver aangetrouwd familielid.
Gezin Hirschberger-Mayer (archief familie Mayer-Alexander/met dank aan Gerrit van der Vorst)
Erich Hirschberger, twee jaar oud (archief familie Mayer-Alexander/met dank aan Paul Alexander)
Erich Hirschberger (1922-1945) woonde in het voorjaar van 1932 met zijn ouders in Mönchengladbach. In november 1933 vertrokken Erich en zijn moeder Selma Hirschberger naar Venlo. Vader Stephan voegde zich later bij het gezin, waarna ze samen verhuisden naar de statige Sint-Antoniuslaan in Blerick, dat destijds nog deel uitmaakte van de gemeente Maasbree.
Prentbriefkaart Sint-Antoniuslaan, jaren twintig (geplaatst in Facebookgroep Groot Venlo van Arcen tot Belfeld/met dank aan Math. Aerts)Sint-Antoniuslaan ter hoogte van de Antoniuskerk, jaren dertig (collectie Limburgs Museum)
Sint-Antoniuslaan, waarschijnlijk jaren dertig (geplaatst in Facebookgroep Groot Venlo van Arcen tot Belfeld/met dank aan Math. Aerts)
Erich ging aanvankelijk nog naar school in Kaldenkerken. Later kwam hij op de Ambachtsschool in Venlo. Erich was een intelligente en vrolijke jongeman, volgens de familieverhalen. Eind jaren dertig werden de berichten uit Duitsland angstaanjagend. Vader Stephan Hirschberger zou tegen bezorgde Blerickenaren hebben verzucht: ‘Waar maakt u zich zorgen om als de Duitsers komen? U hebt alleen maar de kogel te vrezen, wij echter de Gestapo.’ Op de dag van de inval, 10 mei 1940, zal het gezin Hirschberger ongetwijfeld in de vroege ochtend wakker geschrokken zijn door een daverende klap: de Maasbruggen waren opgeblazen.
Ambachtsschool, still uit documentaire 'Venloo', 1930 (geplaatst in Facebookgroep Groot Venlo van Arcen tot Belfeld/met dank aan Math. Aerts)
Kort na de inval laat een Duitse militair zich vereeuwigen bij de opgeblazen bruggen tussen Venlo en Blerick (collectie Gemeentearchief Venlo)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten