donderdag 30 april 2020

Maria van het Wachthuisje


(door Sef Derkx) 
Wat doen veel mensen in deze tijden van corona? Ze bezoeken een Mariakapel, meldde L1. Bij Onze Lieve Vrouw van Genooi worden in het huidige onzekere tijdsgewricht opvallend meer waxinelichtjes aangestoken. We wandelen op een zonovergoten aprildag naar een bijzonder kapelletje aan de Schaapsdijkweg. 

 

Schaapsdijkweg, Mariakapel in voormalig wachthuisje (foto Jos Saris)


Bijzonder? Jazeker, het is in de Tweede Wereldoorlog namelijk gebouwd als wachthuisje, bij een van de ingangen van het Duitse militaire vliegveld Venlo-Herongen. Vandaar de ongewoon dikke muren. Onze weg erheen is een bospad, dat vroeger ’t Roeëzepaedje werd genoemd. Hoe romantisch klinkt dat? 


Roeëzepaedje/Schafbosbergweg (foto's Google Maps)

Anno nu is het de Schafbosbergweg, meldt Google Maps. De wilde rozen die het pad ooit zijn naam hebben gegeven, bloeien nog niet. Wel heel overvloedig look-zonder-look, een plant met witte bloemetjes die een sterke knoflookgeur verspreidt. Er valt ons iets op. Het pad lijkt een stuk breder dan in onze jeugd, destijds was het een tunnel in het groen.


 Look-zonder-look (foto's Meer Wolff)

Kenner van Venlo-Oost is Jan Voss. Met de kapel aan de voet van de steilrand voelt hij zich nauw verbonden. Zijn schoonfamilie, het gezin Van Rensen, woonde er tegenover en zorgde in de meimaand altijd voor bloemen en kaarsjes. Jan Voss: ‘Het wachthuisje is in de jaren veertig ingericht als kapel. Uit dankbaarheid dat men de oorlog had overleefd. Mensen uit de buurt kwamen er de rozenkrans bidden. Maar het was ook een plek waar verliefde paartjes elkaar troffen. Onder het oog van Maria werd voor het eerst gekust. Als er dan een bruiloft van kwam, werd het bruidsboeket bij het Mariabeeld gelegd.’ 

Mariakapel, traliehek en vitrinekast zijn geopend (foto Jan Voss)   

In 1982 is de kapel opgeknapt door scouting Miguel Pro, die op een steenworp afstand het verenigingslokaal heeft. 

Lokaal scouting Miguel Pro (foto Jos Saris)

Bij de inzegening is een keramiek plaquette van hun beschermheilige Sint Joris geplaatst. Er is destijds een nieuw Mariabeeld neergezet, dat korte tijd later werd gestolen. Het huidige staat in een vitrinekast en achter een traliehek. Het is een beeld van Maria van Lourdes.

Links De Klim, rechts de kapel van Maria van het Wachthuisje (foto Google Maps)

Gerrit Tenten, die tegenover de kapel woont in het huis met de toepasselijke naam De Klim, heeft sinds jaar en dag de zorg voor het bedehuisje op zich genomen. Een volledige dagtaak heeft hij niet eraan. Toch doet hij het niet alleen. Gerrit Tenten: ‘Op zekere dag was ik bezig in het kapelletje. Achter me stond ineens een Russische dame. Ze zei, dat ze hier vaker kwam bidden en bood aan me te helpen bij het onderhoud. Ik heb haar aanbod aangenomen, als een geschenk uit de hemel. Mooi toch?’. 

Schaapsdijkweg (drone-foto Jos Saris)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

1 opmerking: