donderdag 5 november 2020

De Halte XL van woensdag 4 november 2020 - Roze Zusters

- door Sef Derkx - 

De bus met bestemming Roermond had ons naar halte Heijskampstraat gebracht. We waren in gezelschap van vrienden uit de Randstad, die we iets bijzonders wilden laten zien. Als je nog nooit in kloosterdorp Steyl geweest bent, kijk je er je ogen uit. Wanneer je in je jeugd bovendien niets hebt meegekregen van het katholieke geloof, val je van de ene verbazing in de andere. 

In 1897 ontving Bertha de hartelijke groeten uit het mooie Missiehuis van Steyl van Bebia. In de tijd dat deze prentbriefkaart werd verzonden woonden de roze zusters in een aparte vleugel van het Het Heilighartklooster van de blauwe zusters (particuliere collectie) 

Ons gezelschap was onder de indruk van de tuinen in herfsttinten met de grotten, kapellen, beeldengroepen, begraafplaats en Heilig-Hartheuvel. Voor onszelf is de religieus geïnspireerde oase inmiddels vertrouwd. Kom je er met mensen die dit filiaal van het aards paradijs voor het eerst betreden en ga je mee in hun beleving, word je tóch weer verrast. 

Kruisbeeld in de kloostertuin tegenover het Missiehuis (foto Sef Derkx)

Heilig Hartheuvel (foto van Wikipedia)

Slotakkoord van de excursie in Steyl was een bezoek aan de roze zusters. Ze worden zo genoemd, omdat ze een roze habijt dragen. Hun officiële naam is Aanbiddingzusters Dienaressen van de Heilige Geest.

De religieuzen betrokken in de zomer van 1914 hun klooster. Op het terrein bij de Maas stond tevoren een ringoven. In december 1912 was de eerste steen gelegd, afkomstig uit de catacomben van Rome. De zusters leven in strikte afzondering, hun dagen zijn gevuld met gebed en werk. Voor het altaar in de kloosterkapel bidden de religieuzen bij toerbeurt. Het estafettegebed gaat onafgebroken terug tot 1896, het jaar waarin de congregatie werd gesticht. Maar bij een watersnood in de jaren negentig moesten de zusters worden geëvacueerd en tijdens die spannende momenten schijnt het gebed even gestokt te zijn.


Kloosterkapel van de roze zusters (foto broeder Heinz Helf SVD)

Rechts tegen het klooster aan ligt de moderne bezoekerskapel. We zijn er gaan zitten en hebben de stilte op ons laten inwerken. Door een traliehek heb je zicht op de op een knielende religieuze die aan het bidden is. Als je niet beter weet, zou je kunnen denken dat het een wasssen beeld is. ‘Het is net een film,’ fluisterde ons bezoek, ‘dat dit anno 2020 nog bestaat.’



Wat aan de bijzondere sfeer bijdraagt, is het licht dat door de glas-in-loodramen magistraal naar binnen valt. Ze zijn in 1914 vervaardigd door het atelier Nicolas in Roermond. In het oog springt het raam van het Laatste Avondmaal. Er zijn maar tien apostelen afgebeeld, terwijl ze toch met zijn twaalven waren. Op de achtergrond sluipt Judas stiekem weg. Apostel Andreas ontbreekt echter aan tafel. Een fout van de glazenier? Toch mag de heilige niet mopperen. Hij heeft later een eigen aan hem gewijd glas-in-loodraam gekregen.

Altaar en glas-in-loodraam Laatste Avondmaal (foto van Wikipedia)

Reageren? Stuur een e-mail naar Sef Derkx: floddergast@xs4all.nl. 

Post srcriptum     

Enkele jaren publiceerden we in onze historische kroniek Floddergats een aflevering die gewijd was aan een vermeende verschijning van de Heilige Geest in het klooster van de roze zusters. Het leidde tot een rel die tot het Vaticaan reikte (https://floddergatsblog.wordpress.com/2017/10/11/de-zieneres-van-steyl/)    

 

 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten