vrijdag 27 november 2020

De Halte XL van woensdag 25 november 2020 - Onheilsplek in Belfeld

 - door Sef Derkx - 

Monument voor geëxecuteerde verzetsstrijders aan de Patersweg, 2009 (foto MeerWolff)

Tekstbordje bij het oorlogsmonument, 2009 (Foto MeerWolff)

Arriva heeft ons naar de halte Patersweg in Belfeld gebracht. Op het spoor gezet door de Belfeldse zanger Arno Adams zijn we op weg naar het kruisbeeld, dat herinnert aan leden van het verzet die in 1944 door de bezetter zijn vermoord. De hardsteen van het kruis is afkomstig uit de verwoeste kerk van Belfeld. Het gedenkteken werd  op 5 mei 1946 onthuld. 

Verwoeste kerk van Belfeld, 1945 (van website 1Limburg) 

We lopen verder, naar de plaats delict verbonden met het monument. In het huis bij de spoorwegovergang woonden in de Tweede Wereldoorlog Jeu en Lies Janssen met hun kinderen. Het gezin had een onderduiker in huis, Rinus Pereira uit Den Haag. Op 30 augustus 1944 is Rinus in afwachting van de komst van leden van de Reuverse knokploeg. Die zijn onderweg met vlees voor onderduikers. Als het afgesproken tijdstip is verstreken, wordt Pereira ongerust en gaat buiten een kijkje nemen. Daar loopt hij noodlottigerwijze in de armen van een patrouille van de Arbeits Kontroll Dienst, die jacht maakt op jongens en mannen voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. De AKD’ers vragen de onderduiker naar zijn papieren. Ze blijken niet in orde. Wanneer hij zegt in de kost te zijn bij de familie Janssen, sommeren ze hem mee te gaan naar dat adres.

Huis van de familie Janssen, 2009 (foto Meer Wolff)

Een vrachtrijder heeft in het voorbijrijden toevallig gezien dat Pereira is aangehouden. Hij waarschuwt Ben Verstappen en Bert Ummels van het Reuverse verzet. Verstappen fietst in ijltempo naar de Patersweg. Daar grijpt hij zijn pistool uit de fietstas. Het wapen ketst. De AKD’ers schieten, Verstappen is dodelijk getroffen. In zijn kleren wordt een lijst met namen aangetroffen. Bert Ummels die even later ter plekke komt, wordt gearresteerd. Samen met Pereira wordt hij overgebracht naar de Blerickse kazerne. Als iedereen vertrokken is, gaat Lies Janssen op zoek naar haar man. Gelukkig vindt ze hem, Jeu verstopt zich. Vanuit zijn schuilplek kan hij de omgeving van zijn huis in de gaten houden. ‘s Avonds stopt een Duitse auto op de Patersweg met Pereira en Bert Ummels. Janssen kruipt verder weg achter een duiker over een beek. Plots hoort hij schoten, ijselijk gegil en opnieuw schoten. Pereira en Ummels zijn standrechterlijk doodgeschoten. Niet ver van deze onheilsplek vindt op 8 oktober 1944 opnieuw een liquidatie plaats. Het slachtoffer is de 23-jarige Henk Gommans uit Beesel. Hij is de dag tevoren gearresteerd, omdat zijn naam voorkomt op de lijst, gevonden op Ben Verstappen. Het kruis herinnert ons aan mensen, die de moed hadden in verzet te komen tegen barbarij. 

Schuilkelder bij het huis van de familie Janssen, 2009 (foto MeerWolff) 

Op de website Historie Venlo - Dodenboek staan de foto's van deze slachtoffers van de naziterreur.

Ben Verstappen


Rinus Pereira

Bert Ummels

Henk Gommans

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.




 
 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten