maandag 11 april 2022

Lambertuskerk in Blerick nu prachtig medisch centrum

- door Albert Lamberts - 

Nee, de heilige Lambertus heeft met de medische wereld niets van doen; hij was bisschop, die in de zevende en achtste eeuw in wat thans Belgisch en Nederlands Limburg is het christendom verkondigde, maar toch draagt het medisch centrum in Blerick zijn naam: Medisch Centrum Lambertus.  Heel simpel: dit medisch centrum is gevestigd in de voormalige Lambertuskerk in Blerick.

Het aantal parochianen van de Antoniusparochie steeg zodanig, dat het bisdom in 1933 besloot het rectoraat te verheffen tot Lambertsuparochie, vernoemd naar de heilige en naar de middeleeuwse kerk in Blerick, die ook al die naam droeg, maar die was gesloopt. De door architect Grubben gebouwde nieuwe kerk werd in 1934 in gebruik genomen. Tien jaar later leek een voltreffer het einde van de kerk, maar op de bouwresten werd de Lambertuskerk herbouwd en met Kerstmis 1950 weer in gebruik genomen. In 2012 werd de kerk, die niet meer exploitabel was, aan de eredienst onttrokken. Einde verhaal? Nee.


Het kerkgebouw ging een heel nieuw leven tegemoet al had dat nog wel wat voeten in de aarde. Een aantal huisartsen in Blerick, sinds 2007 samenwerkend in een maatschap, toonde belangstelling om in de kerk hun praktijken te huisvesten en toen apotheker Sef Prickartz het gebouw van het bisdom kocht en te huur aanbood, werd spoedig het besluit genomen om er een medisch centrum te vestigen. Een van de initiatiefnemers was dokter Frans Jacobs en hij herinnert zich de aanloopmoeilijkheden nog goed. “De plaatselijke Welstandscommissie, maar ook het bisdom hadden nogal wat wensen. De commissie wilde bijvoorbeeld geen wijziging aan de raampartijen, maar door toeval is er toch de gewenste aanpassing gekomen, waardoor meer licht de benedenverdieping binnenstroomt. Van het bisdom moesten we alles wat met de oorspronkelijke kerkelijke bestemming te maken had verwijderen. Doopvont moest weg, banken er uit – worden elders hergebruikt – kerkklokken uit de toren, orgel weg, beelden verwijderen en zelfs het kruis zou van het dak moeten. Een goede relatie met bisschop Wiertz kon voor enige ‘verzachting’ zorgen.” Het kruis staat nog op het dak. 

Wie thans het gebouw betreedt zal toch nog iets van een kerk herkennen, zoals de prachtige glas-in-lood-vensters, die behouden konden blijven. Onder begeleiding van Marijke Billekens werd het kerkgebouw volgens plan van Wehrung Architecten op een fraaie wijze geschikt en toegankelijk gemaakt voor de medische praktijken. Op de tweede verdieping hebben de huisartsen praktijk in hun eigen ruimtes gelegen aan een rondgang, waar ook delen van de gotische bogen zichtbaar zijn gebleven.  Verder zijn er in het gebouw gevestigd een apotheek, fysio- en podotherapie, een diëtiste, verloskundige en een psycholoog.


Dokter Jacobs: “Wij zijn blij met deze ruimte en ook de buurt vindt het mooi. Dit gebouw heeft toch historische waarde en de Blerickenaar heeft na de oorlog veel geld gegeven voor de restauratie van deze kerk. Dat moet gerespecteerd worden.”

Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertlamberts@home.nl.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten