maandag 11 april 2022

Van nul tot nu van woensdag 6 april 2022 - Het Venlose nieuws voor Indië-gangers (1)

- door Albert Lamberts - 

Sintermertes Veugelke, zo heette het nieuwskrantje dat wekelijks (!) werd opgestuurd naar Limburgse militairen, die in Nederlands Indië dienst deden eind jaren veertig van de vorige eeuw. Met dit Contactorgaan van het Limburgs Thuisfront Venlo werden de Venlose uitgezondenen op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen in hun vaderstad. De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië staat de laatste maanden nogal in de belangstelling wegens onderzoek naar en publicaties over (wan-) gedrag van Nederlandse soldaten.

 

Voorkant van het Contactorgaan van het Limburgse Thuisfront Venlo (Archief Albert Lamberts)

Op deze plaats beperk ik me tot een verhaaltje over dat alleraardigste krantje, dat per luchtpost naar de Venlose ‘jongens’ in Indië werd gebracht. Het krantje, handig van A2 gevouwen tot A5-formaat, werd uitgegeven door het Stadscomité Venlo van het Limburgs Thuisfront. Dat Limburgs Thuisfront diende om de geestelijke verzorging van de militairen van het Nederlands leger te ondersteunen. Tal van plaatsen hadden hun eigen afdeling, zo ook Venlo, dat zijn doelgroep in Indië onder andere wekelijks van Venloos nieuws voorzag. Wanneer precies het eerste krantje werd gestuurd is niet helemaal duidelijk, omdat bij de nummering en datering wel eens een vergissing werd gemaakt. De vraag is wanneer de telling van jaargangen begint: per kalenderjaar of  bij het uitkomen van het eerste nummer. Gezien de nummering tot en met december 1950 mag worden verondersteld, dat het eerste nummer in februari 1947 werd uitgegeven. Omdat in het nummer van 5 januari 1949 al de gegevens van de Burgerlijke Stand van december 1949 staan vermeld is er sprake van een foutje bij het jaartal. Dat moet dus 1950 zijn.

Goed, vanaf 1947 dat opmerkelijke krantje, dat aan de Venlose militairen in Indië werd gestuurd. Dat gebeurde gratis. Wie in Nederland een abonnement wilde moest daarvoor 5,40 gulden betalen, per jaar, en dan werd het krantje franco per post bezorgd. 

Cartoon Piet Camps in het Contactorgaan van 12 januari 1950 (archief Albert Lamberts)

Met name voor de Venlose militairen moet het blaadje telkens een welkome afleiding zijn geweest. Een later zeer bekende Venlonaar verleende zijn medewerking: illustrator Piet Camps, die toen al passende en vooral humoristische tekeningen maakte die op de actualiteit betrekking hadden, waarbij het thema Indië natuurlijk ruimschoots aan bod kwam. Voorts kon overzee kennis worden genomen van de wederopbouwplannen voor Venlo, al zijn niet alle gepubliceerde voornemens ook daadwerkelijk uitgevoerd. In de vaste rubriek Venlo in de afgelopen week werden korte berichten gepubliceerd, waaronder ook de politieberichten en daaruit blijkt dat er in de loop der jaren toch niet echt veel is veranderd. Bijvoorbeeld het bericht dat twee samenwonende met elkaar op de vuist waren gegaan. Wegens de na-oorlogse woningnood moesten  velen hun woning – gedwongen – delen met anderen, die geen dak meer hadden boven hun hoofd. Dat was ook bij ons thuis zo, waar juffrouw Selen inwoonde.

Niet overal ging dat goed, zo staat te lezen in voornoemde rubriek : Hoe meer zielen  hoe meer vreugd is een levensregel, die de heren W.O. en A.B. in Venlo niet bleken te waarderen. Uit de omstandigheid dat zij samen hetzelfde huis moesten delen konden zij geen vreugde, maar enkel wrok putten, zodat het op een kwade dag tot klappen kwam en beide “samenwoners” elkander  bij de politie gingen beschuldigen van mishandeling.  Gelijk daaronder een bericht  over vernieling: Aan Casino Kaldenkerkerweg werden door jeugdige belhamels enkele ruiten ingegooid. De daders, de 12-jarige R.D. en de 99-jarige – het staat er echt – J.D. kregen het met Hermandad aan de stok.

Ongetwijfeld zullen de Indië-gangers de berichtgeving over het nieuwe Brugplan met veel interesse hebben gelezen en zullen zij bij ontvangst van het krantje snel hebben gebladerd naar de rubriek Op receptie bij onze jarigen, waarin familie en vrienden hun felicitaties overbrachten aan hun geliefden: 7 Augustus (1949): Res. 1e Luit. Drs. F. van Meegeren. No. 190807011. Hartelijk gelukwensen met je verjaardag. Papa, mama en Wies.

Vervolg volgende week.

Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertlamberts@home.nl.   

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten