woensdag 6 april 2022

Lezing 'Van Badhuys op de Piottewei tot Campus Venlo'

Kunst, cultuur, universitair onderwijs, hip overnachten, shoppen, lekker tafelen en drinken of genieten van een film. Het Museumkwartier is een prachtig stukje van de Venlose binnenstad. Het verdient extra aandacht. Daarom is er zaterdag 9 april aanstaande op verschillende adressen open huis met allerlei leuke activiteiten. De dag markeert het begin van een vernieuwd en sfeervol Museumkwartier.

 

Op deze dag opent de University Maastricht Campus Venlo de deuren voor het publiek. Er zijn rondleidingen door het wederopbouwmonument en er worden lezingen verzorgd.

Een ervan heeft de geschiedenis van de bijzondere plek en de directe omgeving tot onderwerp. De lezing wordt verzorgd door Sef Derkx en start om 14.00 uur.



Begin jaren vijftig verrees aan het Arsenaalplein de Raad van Arbeid. De architect van het wederopbouwmonument was Anton Swinkels uit Maastricht. Voor de opening in 1952 kwam staatssecretaris mr. Dr, Van Rhijn met de dienstauto naar Venlo. De Raad van Arbeid voerde wetten en regelingen uit op het gebied van sociale zekerheid. 

Na de fusie van de Raad van Arbeid met de SVB, vestigden zich nieuwe gebruikers in het pand. Uiteindelijk kwam het leeg te staan. De langdurige leegstand leidde tot vernielingen.  In 2018 werd het startschot gegeven voor de verbouwing. Het gebouw aan de Nassaustraat, een van de waardevolle erfenissen van de wederopbouw, hield zijn beeldbepalende façade. Vanbinnen werd het een modern universiteitsgebouw, met onder meer een eigentijdse collegezaal en mooi atrium. Op de bovenverdieping zijn studio’s voor eerstejaarsstudenten.

 


Voor 1912 was dit deel van de Venlose binnenstad het terrein van de Huzarenkazerne. De Piottewei in het Venloos. Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw verrees hier het Rosarium. Op de locatie van de huidige Campus Venlo kwam de Stadsbibliotheek. Het bombardement van vrijdag 13 oktober 1944 was desastreus. Bij de research zijn filmfragmenten opgedoken van het huidige Julianapark in de zomer van 1945. Op deze locatie werd puin uit de binnenstad geselecteerd op hergebruik. 





De lezing Van Badhuys op de Piottewei tot Campus Venlo is gratis toegankelijk. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten