donderdag 7 april 2022

De Halte XXL van woensdag 6 april 2022 - Op bezoek in de Chocoladefabriek

- door Sef Derkx - 

Lijn 66 van Arriva brengt ons vanuit Steyl naar Venlo. We stappen uit bij de halte Walstraat. Op het programma staat een bezoek aan de Chocoladefabriek. Het karakteristieke pand aan de Molensingel heeft twintig jaar leeggestaan. Sloop dreigde. 


Molensingel met Chocoladefabriek in 1922 en 1945 (met dank aan Piet Braem)

In 2019 kochten de broers Emiel en Wim Zeevenhoven het pand. Na een ingrijpende renovatie kreeg het zijn oorspronkelijke bestemming terug. Naast chocolade wordt er ook ijs bereid. Emiel ontvangt ons in de winkel, van waaruit je vrij zicht hebt op de ruimte waar de bonbons worden bereid door de patissiers Thom Vullings en Lisanne Verkooijen. Dit is een waar walhalla voor een zoetekauw en chocolade-aficionado. Ik beken, ik ben beiden. We kiezen een  glanzende, oranje bonbon. Die blijkt een Innenleben te hebben, zoals een Duitse kennis het ooit zei. Het Innenleben is dit keer een verleidelijke vulling van witte chocolade, mango en passievrucht.  Desgewenst kun je je favoriete bonbons laten inpakken in een speciaal kistje met op het schuifdeksel een afbeelding van de Chocoladefabriek.




Foto's van Facebookpagina Chocoladefabriek

Eind jaren zestig heb ik in dit gebouw als vakantiehulp gewerkt. De firma die er destijds gevestigd was, heette de Keramische Bedrijven. Men produceerde isolatoren, waarmee bijvoorbeeld hoogspanningskabels of schrikdraad veilig verder geleid werd. De isolatoren werden van dik porselein gemaakt, vandaar dus de firmanaam Keramische Bedrijven. In de periode dat ik er werkte, was juist de overgang gemaakt naar isolatoren van kunststof.

Het pand is gebouwd in 1918 en kreeg de naam Eerste Venlosche Grossierderij in Cacao-, Chocolade- en Suikerwerken. Het ontwerp kwam van de tekentafel van architect A. Holten, de man van enkele prachtige herenhuizen aan de Antoniuslaan in Blerick. Opdrachtgever was Jos. Lommen die aan de Roermondsestraat woonde. Zijn grossierderij was tevoren gevestigd aan het Maasschriksel. Het complex omvatte naast een suikerwerkplaats, enkele ovens, een houtmagazijn, een paardenstal en een kolenwerkplaats met ketelgenerator. De schoorsteen voor de heteluchtoven is onlangs gerestaureerd en staat achter de Chocoladefabriek tussen nieuwe woonhuizen.

Nieuwe Venlosche Courant, 22 februari 1919 (gevonden via www.delpher.nl)

Jos. Lommen was gespecialiseerd in Kwatta, chocolade en bonbons. Daarnaast vervaardigde hij biscuits, wafels en drop. In 1919 breekt een brand uit. In krantenadvertenties enkele dagen later bedankt Lommen de politie en brandweer voor hun inzet. De brand kreeg een staartje, beter gezegd een forse staart. Lommen had de opstal verzekerd, maar niet het interieur. Een faillissement volgt. Begin jaren twintig koopt de van origine Duitse instrumentenfabriek Carl Zeiss het complex. In 1923 start men met de bouw van de iconische Nedinsco.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten