donderdag 12 mei 2022

De Halte XXL van woensdag 11 mei 2022 - Houwdegen

- door Sef Derkx -

Zeker weten we het niet, maar we vermoeden dat lijn 83 slechts hoogstzelden stopt bij de bushalte Veer Lomm-Lottum. Daarmee zou het de eenzaamste halte zijn in de gemeente Venlo. 


We zijn er uitgestapt en eerst naar het veer gewandeld. Doel van onze expeditie vandaag is echter Barbara’s Weerd. Het natuurgebied in de uiterwaarden van Maas wordt beheerd door het Limburgs Landschap. De naam Barbara’s Weerd herinnert aan het klooster van franciscanen, dat hier tot 1586 lag. We zitten dan midden in Tachtigjarige Oorlog. De strijd tussen de Spanjaarden en de Nederlanders onder Oranje, de zogenaamde Staatsen. 

Op 25 januari 1586 vallen Staatse troepen, onder leiding van Maarten Schenk van Nydeggen, vanuit Venlo het klooster aan. Het wordt op dat moment bezet gehouden door de Spaanse legeroverste Pedro Corvera en zijn manschappen. Ze weten enkele aanvallen af te slaan. Dit zint de vechtjas Maarten Schenk van Nydeggen niet. 

Maarten Schenk van Nydeggen (website Biografisch Woordenboek Gelderland, klik: Biografie Maarten Schenk van Nydeggen)

Hij laat het klooster aan vier hoeken in brand steken. De troepen van Corvera doen ten einde raad een uitval en strijden bijna tot de laatste man. Slechts zes overleven het, onder wie de zwaargewonde Corvera. Ze worden als een soort van oorlogsbuit door de straten van Venlo gesleept. Bij de verbitterde man-tegen-mangevechten op deze dag sneuvelen ook veel Staatse soldaten. Zo’n 450 militairen verliezen het leven volgens contemporaine bronnen. Maar ja, levens tellen niet voor bevelvoerders ten tijde van oorlog. Toen niet en nu niet. In Blerick is een straat naar de brute houwdegen Schenk van Nydeggen vernoemd. In onze tijd zou hij als oorlogsmisdadiger worden berecht. 

Het klooster Barbara’s Weerd wordt bij de belegering van 1586 verwoest en nooit meer herbouwd. De overwoekerde resten zijn zichtbaar als je van het veer Lomm-Lottum naar de ingang van het natuurterrein loopt.



We gaan op een bank zitten om wat aantekeningen te maken. Het oog valt plots op twee ganzen die rustig dobberen op de Kloosters Poel aan de overzijde van de Rijksweg. Oorspronkelijk was het de vijver, die de kloosterlingen van vis voorzag. Het diffuse licht op deze grijze dag wordt gefilterd door de boombladeren en valt prachtig op de waterspiegel. Hitchcock zou ervan gesmuld hebben. We steken de straat over om met het mobieltje foto’s te maken. Tot ongenoegen van het ganzenpaar. Ze lijken zich af te vragen wat zo’n stadstype van zins is. Verontwaardigd snaterend omdat ze in hun rust gestoord zijn, vliegen ze weg. We steken weer over en openen het toegangshek van het natuurgebied Barbara’s Weerd.   

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten