donderdag 5 mei 2022

De Halte XXL van woensdag 4 mei 2022 - Veer Lomm-Lottum

- door Sef Derkx -

We zijn met lijn 83 onderweg naar de bushalte in de gemeente Venlo, waarvan het minst gebruik wordt gemaakt. De eenzaamste busstop is die bij het veer Lomm-Lottum. Waarom denken we dit? Er groeit opvallend veel gras rond het perronnetje. Bovendien hoorden we van een chauffeur die op de lijn Venlo-Nijmegen rijdt, dat hij er zelden stopt. Hij kon zich niet herinneren wanneer het voor het laatst was. 

De bus is een ideale plek om te lezen of te dagdromen. Je gedachten de vrije loop te laten. Om te mijmeren terwijl je naar het voorbij zoevende landschap kijkt. In de bus hoef je niets. Een comfortabele cabine op wielen om tot rust te komen. We worden vandaag echter spontaan aangesproken door een dame. Ze vraagt belangstellend of we onderweg zijn voor De Halte. Jazeker, maar de sauna van Lomm wordt het deze keer niet. 



De prachtige boerderij van het Limburgs Landschap komt in zicht. We drukken op de stopknop. De verbazing is van het gezicht van onze gesprekspartner af te lezen. Wie stapt er op deze plek uit? De bus zwenkt naar rechts en even later staan we bij de eenzaamste halte. Of is het die aan de overkant?


We gaan wandelen. De eerste bestemming is het veer Lomm-Lottum. In de berm bloeit het fluitenkruid. Hier en daar zijn spikkels geel van de stinkende gouwe en de dotterbloem. De struiken en bomen staan in het blad in veel variaties groen. Van licht naar donker. Langs de weg staan verschillende bordjes en symbolen van routes die je te voet, met de fiets of zelfs op je skateboard kunt afleggen. 


Ineens valt ons oog op een hardstenen kruis. Uit het inschrift wordt duidelijk dat dit een kruis is dat herinnert aan Gary Carey Creeslough uit Donegal in Ierland. Op 2 juli 1997 is hij in de Maas verdronken. Gary was tweeëntwintig jaar oud. Zijn moeder Margaret schreef een boek over dit vreselijke drama. We nemen ons voor om ter gelegenheid van de vijfentwintigste sterfdag terug te keren op deze plek. 

Links van het herdenkingskruis staat een kleiner gedenkteken. Van donkere, gepolijste steen. Met een inscriptie van het bekende Ban De Bom-teken en erboven het woord Planet. Wie heeft het neergezet? Ongetwijfeld was het een pacifistische geest. Iemand met een betrokkenheid met Moeder Aarde. 


Nu door Rusland gezinspeeld wordt op de inzet in Europa van kernwapens, krijgt het monumentje extra betekenis. We wandelen verder naar het natuurgebied Barbara’s Weerd van het Limburgs Landschap. In het landschapspark graast een kudde Galloway-runderen. We gaan naar ze op zoek.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten