donderdag 15 september 2022

De Halte XXL van woensdag 14 september 2022 - Boonekamp Maag-Bitter uit Tegelen

 - door Sef Derkx - 

Lijn 83 van Arriva is een verbinding met een interessante geschiedenis. Die gaat terug naar 1913. Op 31 mei van dat jaar rijdt de eerste stoomtram op de lijn Venlo-Gennep-Nijmegen. Vandaag zijn we vice versa onderweg van Velden naar Venlo en stappen we uit bij de halte Heilig Hartkerk. 

We willen kringloopwinkel De Boerendans bezoeken. Deze zaak is een eldorado voor verzamelaars van voorwerpen, die een relatie hebben met Venlo. Deze keer doen we de vondst van het jaar. Onder een tafeltje staan flessen met inhoud. We vissen er een vol flesje Trappistine uit. Afgevuld door de trappisten van Ulingsheide. Leuk. Dan valt ons oog op een ongeopende fles Boonekamp van Hub. Leenen.


Het is ruim veertig jaar geleden, dat ik voor het toenmalige Goltziusmuseum naar Quatre Bras in Tegelen toog om voor de collectie een van de laatste flessen van dit maagbitter te verwerven. Destijds reisde ik ook met de bus. Die was nog van de Zuid-Ooster. Al die tijd staat de fles Boonekamp in het museumdepot. Vandaag vinden we opnieuw een fles van het alcoholhoudend erfgoed uit Tegelen. De geboorteplaats overigens van mijn moeder, Maria Schouenberg. Soms is het een zegen wanneer de geschiedenis zich herhaalt. Beide flessen, horen we van de vriendelijke eigenaar van De Boerendans, zijn afkomstig uit de kelder van een oudere dame. Onmiskenbaar een vrouw met smaak.


De Tegelse burgemeesterszoon Hendrik Kamp ontwikkelde rond 1840 in de distilleerderij van zijn vader aan het Wilhelminaplein het maagbitter. De  kruiden voor de Boonekamp kwamen uit de tuin van schipper-koopman Gradus de Rijk en die tuin is nu de Jochumhof. De naam Boonekamp voor kruidenbitters kwam ook elders voor en was mogelijk geïnspireerd door de populariteit van de Amerikaanse schrijver Daniel Boone. Het verhaal wil dat Hubert Underberg in de tijd dat hij in Tegelen woonde aan het experimenteren sloeg met kruidenbitters. 

VC24121892BoonekampErvenKamp

VC13051893BoonekampErvenKamp

NVC28011911BoonekampWeddeRijkvsvdvelden

Hij zou gewerkt hebben in een gebouwtje achter villa Elka aan de Venloseweg. Underberg was meer dan geïnteresseerd in de Boonekamp van Kamp. In 1864 bracht de Duitser een maagbitter naar eigen receptuur op de markt. Maar wel onder de naam Boonekamp en bovendien met een etiket dat als twee druppels water leek op dat van de Tegelse Boonekamp. De kruidensamenstelling van Hubert Underberg was echter compleet anders. De Duitser gebruikte 43 verschillende kruiden, Kamp minder dan de helft. Vanaf 1916 bracht Hubert Underberg het onder zijn familienaam op de markt. Het werd een weergaloos succes en is het nog steeds. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten