donderdag 22 september 2022

De Halte XXL van woensdag 21 september 2022 - Ieëwig zund

- door Sef Derkx/foto's collectie Jan Kessels -  

Lijn 5 van Arriva heeft ons naar de Veegtes in ’t Ven gebracht. In een paviljoen van het voormalige internaat Nazareth wonen Jan Kessels en Odile Cortenbach. Het is een mooie dag, dus zitten we buiten. Het gazon met de afmeting van een half voetbalveld, ligt er piekfijn bij. Als hij niets meer om handen heeft, kan Jan Kessels zich aanmelden als terreinknecht in De Koel. Voor die functie heeft hij vooralsnog geen tijd, druk doende als hij is met de fotoverantwoording van een boek dat hij samenstelde met historicus Ragdy van der Hoek. Het is een publicatie over ’t Ven, een buurtschap waarvan vaak wordt gezegd dat Kessels er de honorair burgemeester van is. Het verschijnt in aanloop naar de feestdagen. 




Onder het beeldmateriaal zijn foto’s van de Groethof en de naastgelegen Spieker. Omdat er een direct verband is met de Venlose biergeschiedenis, zijn we vanmiddag bij de auteur op bezoek.


Op de Groethof werd in de middeleeuwen gruit verhandeld, een mengsel van kruiden dat aan bier werd toegevoegd. Het zorgde voor de smaak en de houdbaarheid. Het belangrijkste bestanddeel van gruit was gagel. Het is een struikje dat groeit op natte, zure en venige grond. In ’t Ven dus. In de veertiende eeuw maakte gruit plaats voor hop. 

Jan Kessels: ‘De Groethof was een van de oudste boerderijen in ’t Ven. In de stadsrekeningen van 1420 wordt de hoeve al genoemd. De Spieker was een ongeveer tien meter hoge bakstenen opslagruimte naast de Groethof. In Spieker hoor je nog de echo van het Duitse speichern. Opslaan dus. De muurankers toonden het jaartal 1717, hoewel het gebouw ouder moet zijn geweest. Waarschijnlijk is het in 1717 tot woonhuis verbouwd.’

De Spieker was een rijksmonument. Dan mag je ervan uitgaan dat het object beschermd is. Zo niet in het sloopzuchtige Venlo van de jaren zestig. In 1963 wordt bij de minister toestemming gevraagd voor de afbraak van De Groethof. In de aanvraag wordt geringschattend gerept van een boerderijtje. Met de sloop ervan devalueert ook de monumentale waarde van De Spieker ernaast. Dit gebouw is bovendien sterk verwaarloosd en komt dus eveneens in aanmerking voor sloop.   

Bijna zestig jaar zijn verstreken, maar Jan Kessels is nog verontwaardigd over de barbarij. ‘Men heeft nog overwogen De Spieker te herbouwen op een andere plek. Zover kwam het niet. In 1965 is het complex gesloopt. De gemeente kreeg de bouwmaterialen. Joost mag weten waar die zijn. Op de plek van De Groethof en De Spieker staat nu een nietszeggende bungalow. Ieëwig zund!’

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten