donderdag 1 september 2022

De Halte XXL van woensdag 31 augustus 2022 - Brand in de winkel van Dora

 - door Sef Derkx -
Alleen al de aankondiging op Facebook dat er een aflevering van De Halte zat aan te komen over Dora van den Hombergh uit Velden zorgde voor een stroom van enthousiaste reacties. De eigenaresse van en ik citeer – ‘Een sprookjeswinkel, waar kinderen nooit uitgekeken raakten’ -  is nog steeds een lokale legende. 

Dora's winkel in 1970 (collectie Pieter Duijf)

Onze gids in Velden Pieter Duijf pleit zelfs voor een standbeeld. Een sculptuur die tot in de eeuwigheid amen de herinnering vasthoudt aan Dora van den Hombergh en aan haar man. Pieter Duijf: ‘Sraar van Adolf was eveneens kleurrijk. Hij tufte geregeld op zijn Solex door de buitengebieden van Velden. Hij sprak nog feilloos het oorspronkelijk dialect van het dorp. Dat is door de jaren heen steeds meer verwaterd en ver-Venloost. Ik heb een lijst, samengesteld door Sraar, met echte Veldense uitdrukkingen en woorden.’

Dora's winkel in kleur (collectie Pieter Duijf)

Voor wie De Halte van vorige week heeft gemist. De winkel van Dora was jarenlang de belangrijkste toeristische attractie van Velden. Gestart als bakkerij en kruidenierswinkel ontpopte het zich tot een mini-warenhuis. Een doolhof waarin alleen Dora de weg wist. Inventariseren was een uitdaging van Olympische proportie. Ze werkte het liefst in haar eentje. Als er iemand in de winkel hielp, was het continu ‘Dora, waar ligt dit of dat?’ Het zorgde alleen nog maar voor meer werk. Wie een cadeautje voor een jarig kind zocht, was bij haar aan het goede adres. Ze was niet alleen ruim in speelgoed gesorteerd, Dora hield ook precies bij wat er al voor de feesteling was gekocht. 
Op zekere dag voerde ze zonder tussenkomst van een architect of aannemer een verbouwing uit. Waarschijnlijk nam haar man Sraar een slopershamer ter hand en ruimde daarmee een tussenwand. De zaak was in een klap enkele tientallen vierkante meters ruimer. De uitbreiding stond vanzelfsprekend weldra ook weer meer dan vol met koopwaar.



De catastrofale brand in 1994 (foto's Leo Munsters)

In 1994 sloeg het noodlot toe. Er brak brand uit in de winkel en de woning. Pieter Duijf: ‘Ik heb me laten vertellen dat ze onderverzekerd waren. Er was geen appeltje voor de dorst. Dora ging niet bij de pakken neerzitten. Ze maakte een doorstart in het voormalige Groene Kruisgebouw aan de Scholtisstraat.’ In het jaar 2000 werd de winkelierster in haar nieuwe onderkomen overvallen. Tegen sluitingstijd kwam een onbekende man de zaak binnen. Hij bekogelde Dora met kaneelstokken. Vier jaar later stopte de winkelierster aan de Scholtisstraat. Graag was ze doorgegaan, maar de jaren begonnen te tellen, er was het ongemak van een nieuwe hup en het huurcontract liep af.  
Dora in de winkel in het voormalige Groene Kruisgebouw (foto collectie Hansenhof)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten