vrijdag 25 december 2020

Van nul tot nu van woensdag 23 december 2020 - Roodvonk: langere kerstvakantie op college

 

- door Albert Lamberts -

Er werd onlangs even gedacht aan verlenging van de kerstvakantie voor scholieren in het kader van de bestrijding van het corona-virus. De verloren lestijd zou dan later in het schooljaar kunnen worden ingehaald, bijvoorbeeld door de zomervakantie met een week in te korten. Het idee van het verlengen van de kerstvakantie is – best wel verrassend - niet nieuw. Op 5 maart 1882 schreef de van U WelEd. Achtbaren de onderd. dienaar C. Hooning in zijn jaarverslag van het College Albertinum over 1881:  Ofschoon de gezondheidstoestand der leerlingen niets te wenschen overliet, hebben wij het voorzichtig en raadzaam geoordeeld wegens het hier te stede toen heerschende roodvonk met Kerstmis eene Vacantie van drie weken te geven. Voilà. 

Bovenaanzicht op kloostercomplex en College Albertinum.

Nou moet men zich bij het jaarverslag geen lijvig boekwerk voorstellen, eventueel met bijlages, zoals dat thans gangbaar is. Directeur Hooning van het Albertinum stuurde het Venlose college een handgeschreven A4-tje, niet meer en niet minder. Hij moest het Venlose college elk jaar verslag doen om te voldoen aan Art. 101 der Wet op het Hooger Onderwijs van 20 April 1876, met welke verwijzing dan ook elk jaarverslag steevast begon. Uit het verslag over 1881 wordt niet duidelijk of de 66 internen in Venlo zijn gebleven gedurende die kerstvakantie, of dat zij net als de vijf externen de Kerst en de langere vakantie thuis in familiekring hebben doorgebracht.

De oostzijde van College Albertinum. 

College Albertinum, daar gaat het hier over. Het Duitse Rijk had net vorm gekregen onder aandringen en stille dwang van het Pruisen van de eiserne Kanzler Otto von Bismarck toen diezelfde Kanzler de strijd aanbond met de katholieke kerk om haar invloed op het volk tegen te gaan. Kloostergemeenschappen kwamen in het verdomhoekje en moesten uitwijken. Dominicanen zochten in 1879 onder andere hun toevlucht in Venlo en andere kloostergemeenschappen vestigden zich bijvoorbeeld in Steyl. In Venlo gaven de dominicanen het vroegere klooster Trans Cedron zijn oorspronkelijke bestemming terug. De orde had plannen. Het onderwijzen en prediken zit in het DNA van de dominicanen, die in Venlo dan ook al snel wensten over te gaan tot de stichting van een opleiding voor jongeren, om hen voor te bereiden op het priesterschap.

Zo gleed op 15 september 1879 op het Venlose stadhuis een korte brief in de bus: Wel.Edelachtbare Heeren!: Ondergeteekende, geboren te Rotterdam, den 24 Junij 1849, thans woonachtig te Venlo, heeft de eer aan U Weled. Achtb. Ingevolge Art. 99 der Wet van 28 April 1876 tot regeling van het Hooger Onderwijs, kennis te geven dat hij voornemens is in de Gemeente Venlo op 1 October e.k. te openen eene inrichting van Bijzonder Hooger Onderwijs, onder de naam van Collegie van Sint Albertus, waarvan het Reglement in nevengaand stuk wordt voorgelegd. Ondertekend door directeur C. Hooning.

Collegium Albertinum

De opleiding aan dit kleinseminarie ging van start met 24 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Toen twee jaar later directeur Hooning zijn jaarverslag schreef was dat aantal al opgelopen tot  71. Steeds meer jongens meldden zich aan de Venlose kloosterpoort.  De ruimte voor de leerlingen in het eerder al verbouwde klooster Trans Cedron werd te klein en daarom werd besloten over te gaan tot de bouw van een nieuw schoolcomplex. Aan de Kleine Beekstraat verrees in 1891 een prachtig, drie verdiepingen tellend gebouw, opgetrokken in neorenaissancestijl. Het was zonder enige twijfel een inspirerende omgeving voor de jonge studenten, waarvan overigens aanvankelijk het overgrote deel uit Duitsland kwam.

Even terug naar het jaarverslag van directeur Hooning, waarin het groeiende aantal leerlingen wordt vermeld – 71 tegen een jaar eerder 50. De directeur toonde zich zeer tevreden niet alleen over de studentenaanwas, maar zeer zeker ook over hun motivatie: Schoolverzuim kwam in het geheel niet voor; ook werd de maandelijksche concursus (soort strafrecht) met ijver en geregeld gehouden. En, schreef Hooning: … werden de lessen met vrucht bijgewoond.

Foto's collectie Albert Lamberts

Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertlamberts@home.nl.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten